A részvénypiacokon az első negyedévben végigsöprő eladási hullám következtében két év óta első ízben veszteséget szenvedett el az év első három hónapjában a világ legnagyobbjának számító norvég állami vagyonalap.

Az alap másfél százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az első negyedévben - tudósított a Bloomberg -, ez 171 milliárd koronának, azaz 21 milliárd dollárnak felel meg. Az alap részvénybefektetésein 2,2 százalékot, kötvényein 0,4 százalékot bukott, eközben ingatlanportfólióján 2,5 százalékos hozamot tudott elérni.

A legfontosabb mérőszám, amely az alap által felvállalt kockázatot mutatja az, hogy a stratégiában kitűzött cél a 70 százalékos részvényarány. Ebből az következik, hogy az alap vagyonában tapasztalható ingadozásokat elsősorban a globális részvénypiacok határozzák meg - írta a Norges Bank Investment Management igazgatója, Yngve Slyngstad közleményében.

A hatalmas alap a világ összes tőzsdei részvényének mintegy 1,4 százalékát birtokolja, és így viszonylag kevés eszközzel rendelkezik arra, hogy kivonja magát egy-egy eladási hullám kedvezőtlen hatása alól.

A negyedév végén az alap eszközeinek 66,2 százalékát tartotta részvényekben, 31,2 százalékát kötvényekben és 2,7 százalékát ingatlanbefektetésekben. Az alap saját benchmarkját ebben az időszakban 0,1 százalékkal teljesítette felül, elsősorban annak köszönhetően, hogy felülsúlyozta az európai részvényeket. Abszolút értékben a teljesítményéhez legnagyobb mértékben az Amazon és a Microsoft részvények járultak hozzá. Bár az első negyedévben a technológiai részvények jól szerepeltek, Slyngstad elmondása szerint tanulmányozzák annak várható hatásait, hogy ezek a részvények egyre nagyobb súlyt képviselnek portfóliójukban.

Az első negyedévben megnövekedett volatilitás szerinte komoly lehetőségeket is hozott magával. Ha a piacokon nagyobb mozgásokat geopolitikai események generálnak, akkor normál esetben nem csinálunk semmit. Ha azonban ez a piac belső folyamatai miatt lép fel, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy megpróbáljuk kihasználni a lehetőségeket és pozíciókat veszünk fel - fogalmazott Slyngstad.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!