Az MNB ebben a hónapban küldte el felvételi kérelmét a CLS-nek. A megfelelési vizsgálati eljárás a CLS és az MNB képviselőinek februári találkozójával kezdődik meg. A forint felvétele a rendszerbe a jövő év elején történhet meg - írja a hírportál.

A CLS jelenleg 17 deviza klíringjét végzi el. Az izraeli shekel és a mexikói peso 2008-as felvétele óta a rendszer tagjainak köre nem bővült.

A 2012-ben hivatalba lépett új igazgató David Puth a rendszerben forgalmazott devizák körének megduplázását tűzte ki célul 2020-ig és közölte, hogy vállalata előrehaladott tárgyalásokat folytat Brazíliával, Chilével, Thaifölddel, Oroszországgal és Kínával devizáik felvételéről.

A tárgyalások fókusza az elmúlt időkben a rubelre és a kínai renminbire (jüan) szűkült le a két deviza növekvő nemzetközi devizapiaci jelentőségének köszönhetően. Egy, a CLS deviza programjában jártas forrás tájékoztatása szerint azonban a forint felvétele megelőzheti a rubel és a renminbi felvételét.

A magyar deviza számos területen megfelel a felvételi kritériumoknak, például megvan a felvétel hivatalos támogatása, konvertibilis, valamint rendelkezésre állnak a kereskedési és a jogi keretfeltételek is. A felvétel egyetlen buktatója Magyarország hitelminősítői besorolása, ami az S&P-nél jelenleg BB.

"Magyarország egyetlen fokkal van a CLS által megszabott minimális hitelminősítői besorolási szint felett, ami problémás lehet, de minden más feltételnek megfelel. Még meg kell állapodni a felvételi eljárás menetrendjében, így a felvétel minden bizonnyal 2015 elejéig meg fog történni" - közölte az FX Week hírportált tájékoztató forrás.

A CLS amerikai pénzügyi szolgáltató társaság az egyébként decentralizált és közös elszámolóház nélkül működő nemzetközi devizapiacokon kötött ügyletek PvP elszámolásával (Payment-versus-Payment) csökkenti a fizetési kockázatokat. Közreműködő szerepét 2012-ben az FSOC amerikai pénzügyi stabilitási felügyelet a rendszer működési biztonsága szempontjából fontos intézménynek kijáró minősítéssel nyugtázta.

A CLS jelenleg 17 deviza kockázatmentes elszámolását garantálja az érintett jegybankoknál vezetett számlái révén 63 tagintézmény számára több mint 9 ezer piaci szereplő közreműködésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!