Az eurót 1,4313 dolláron jegyezték röviddel hét óra előtt a csütörtök éjszakai 1,4305 dollár után, forintban az euró jegyzése péntek reggel 266,97 a csütörtök éjszakai 266,98 után.  Csütörtök délután az euró jegyzése 1,4270 dollár és 267,02 forint volt. A dollárt 186,23 forinton jegyzik a csütörtök éjszakai 186,38 után.

A svájci frankot 211,30 forinton jegyzik a csütörtök éjszakai 212 forint körüli jegyzésekkel szemben, száz japán jent pedig 228,10 forinton 229 forint körüli jegyzések után. A javuló nemzetközi befektetői kockázatvállalás tükrében pénteken az euró enyhe erősödésére lehet számítani. A dollárt néhány gyenge amerikai makrogazdasági adat terhelte meg a csütörtöki kereskedési napon. Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett múlt heti csökkenés pozitív hatását bőven ellentételezte az atlanti-parti államok ipari termelésének csökkenése és a használt lakás eladások visszaesése.

Csütörtökön a Fed egy újabb utalást tett laza, gazdaságösztönző célú monetáris politikájának fenntartására még belátható időn belül, ami dollár gyengítő és euró erősítő hatással van a nemzetközi devizapiacokon. Az euró további erősödése mellett szól a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően dollárban jelentkező befektetői kereslet, amit az euróövezeti inflációs aggodalmak miatt várhatóan újabb EKB-kamatemelés is tetézhet a közeljövőben. Tartalékolási célú kereslet is tapasztalható jegybankok részéről a nemzetközi devizapiacokon, ami szintén az eurót erősítő tényező.

Az euró erősödését ugyanakkor erős erősen korlátozzák a görög adósság átütemezésének lehetősége miatt az euróövezet pénzügyi stabilitásával szemben támasztott piaci kételyek. A lengyel zloty árfolyama péntekre virradóra alig változott, a cseh korona kissé gyengült. A zloty 3,9177-es euró jegyzésen áll 3,9170 után, a cseh korona pedig 24,3910-es euró jegyzésen 24,3850 után.

A zlotytól, a koronától és a forinttól is szerény erősödést várnak a devizapiacokon pénteken, összhangban a kockázatosabb eszközök iránt javuló befektetői érdeklődésnek az euró erősödésében is jelentkező javulásával.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!