Az irodák átkutatására és a dokumentumok elvitelére egy átfogó, a hitelminősítők munkájával kapcsolatos nyomozás keretében került sor - közölte az olasz ügyészség vezetője, Carlo Maria Capistro a brit Telegraph szerint. Az ügyészségi nyomozók azt vizsgálják, hogy a két hitelminősítő a szabályokat betartva végzi-e munkáját.

Nehéz nem egyfajta nyomásgyakorlásként felfogni az irodák átkutatását, amikor az eurózóna kormányai és a hitelminősítők között egyre feszültebb a hangulat, és Olaszország - amely a világ egyik legnagyobb államkötvény-piaca - egyre inkább belebonyolódik az európai adósságválságba. Az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi a héten hevesen megvédte országa pénzintézeteit, ettől függetlenül egyre többen beszélnek olasz bankrohamról.

Az olasz kötvényhozam és az államkötvények cds-felára tovább emelkedett tegnap, a milánói tőzsdei index, az FTSE MIB pedig újabb 5 százalékos zuhanással nyitott ma. Az Intesa Sanpaolo és az UniCredit is tíz százalék körüli eséssel nyitottak, ezért ismét fel kellett függeszteni kereskedésüket.

A Standard & Poors és a Moody's külön nyilatkozatban tagadta az olasz nyomozók gyanúját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!