A tőzsdenyitást első perceiben 423 millió FP-papírt kínáltak eladásra 0,5-2 lejes áron, a vásárlói oldalon azonban mindösszesen 88,6 millió opciót jegyeztek 0,4 és 1,2 lej közötti áron. A kereskedés első fél órájában közel 70 millió papír cserélt gazdát, 0,62 lejes átlagáron. A több mint 1100 kötés értéke meghaladta a 11 millió eurót.


A FP részvények pillanatnyi ára nem lényeges, a tőzsdei jelenlét a fontos - kommentálta az első percek eseményeit Greg Konieczny, az alapot adminisztráló Franklin Templeton vezetője. A jelenlegi átlagárat figyelembe véve az alap kapitalizációja meghaladja a kétmilliárd eurót.


A Proprietatea alapot 2005-ben azzal a céllal hozták létre, hogy kárpótolják azokat a személyeket, akiknek ingatlanjait a szocializmus időszaka alatt államosították, ám a vagyontárgy visszaadása már nem lehetséges.


Mára az alap már 82 vállalatban bír részesedéssel, becsült vagyona meghaladja a 3,5 milliárd eurót.


A BVB vezetése jelentős likviditás-növekedést vár az FP bevezetésétől, Stere Farmache a BVB elnöke szerint a következő időszakban több IPO-ra is számítani lehet, annál is inkább mivel az FP érdekeltségébe tartozó vállalatok közül mindössze 29 cég papírjait jegyzik a tőzsdén.


Az FP többségi tulajdonosa a román állam, 39 százalékos részesedéssel, a fennmaradó részvénypaketten közel 5300 magánszemély és több intézményi befektető osztozik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!