A már a szerdán megjelent Beige Book, a Federal Reserve 12 tagbankjának július-augusztusi tapasztalatait összegző dokumentum sem festett valami fényes képet az amerikai gazdaságról. A jelentés szerint fennáll a gazdaság elhúzódó lassulásának veszélye, s jó, ha nem következik be újabb recesszió. A New York-i tőzsdék tegnpai nyitása előtt érkezett a hír, hogy rekordnagyságúra, az elemzők által várt 123,8 milliárd dollárral szemben 130 milliárd dollárra nőtt az amerikai folyó fizetési mérleg deficitje a második negyedévben. Ráadásul négy hónapos csúcsot döntött a regisztrált munkanélküliek száma. Minderre még a Fed vezére, Alan Greenspan is rátett egy lapáttal, mikor kijelentette, hogy a folyamatosan magas deficit nyomán a magas kamatok időszaka köszönthet be, ami alacsony beruházási aktivitással és lassabb hatékonyságjavulással jár együtt. Ezek után nem csoda, ha nem a vásárlás volt a tengerentúli tőzsdéken a jellemző. A befektetők idegeit emellett az IBM-től várt esetleges profitfigyelmeztetés, illetve az borzolta fel, hogy a Salomon Smith Barney elemzője csökkentette a McDonald's harmadik negyedévi eredményére vonatkozó várakozását. A Bloomberg által idézett elemzők szerint az Irak elleni amerikai támadásra számító befektetők nem várják meg, míg az USA ténylegesen megindítja az offenzívát: biztos, ami biztos, aranyba, olajba, svájci frankba, illetve kétéves amerikai államkötvénybe menekítik a tőkéjüket, de tegnap keresettek voltak a hadiipari cégek részvényei is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!