Az EPFR adatai szerint az európai részvényekbe fektető alapok az október 12-vel záruló héten 1,1 milliárdos vagyonkiáramlást szenvedtek el, ezzel pedig a 36. sorozatos pénzkiáramlási héten vannak túl. Az európai kötvényekbe fektető alapokból, amelyek korábban nagyobb vagyonbeáramlást könyvelhettek el az EKB kötvényvásárlási programjának köszönhetően, most 2,2 milliárd dollárnyi tőke távozott, ilyen nagy mértékű heti tőkekivonás 2015 júniusa óta nem volt ezeknél az alapoknál.

A nagyobb tőkekivonási hullám az elemzők szerint részben a font múlt pénteki jelentős elmozdulásával magyarázható, emellett a befektetők elkezdték beárazni a britek kilépését az EU-ból, amely szintén megmutatkozik a font mozgásában. A befektetők továbbá félnek attól is, hogy előbb-utóbb feljebb fognak menni a hozamok, kérdés, hogy az EKB mikor dönt úgy, hogy visszavág mennyiségi lazítási programján.

Amerikában sem jobb a helyzet

A Reuters adatai szerint március óta a leggyorsabb ütemű tőkekivonást szenvedték el a magas befektetési kategóriával bíró vállalatokba fektető amerikai kötvényalapok, részben amiatt, hogy a befektetők szerint még év vége előtt kamatot emelhet a Fed, ez pedig lenyomná a kötvények árfolyamát.

Az ugyancsak október 12-vel záruló héten az említett kötvényalapokból 666 millió dollárt vontak ki a befektetők, az összképet nézve azonban nem állnak rosszul, tekintve, hogy eddig 90 milliárd dollárnyi friss tőke érkezett ezekbe a vállalati kötvényalapokba idén.



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!