A Brau Union Hungária Rt. tájékoztatása szerint a társaság egyik részvényese a Fővárosi Bíróságon keresetet nyújtott be azért, hogy a bíróság semmisítse meg a PSZÁF-nek a társaság felvásárlása ügyében hozott határozatait. A közzétételből kiderül, hogy a részvényes azon határozatokat támadta meg - a közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálatát kérve -, amelyek egyrészt az Amstel jogellenes befolyásszerzését állapítják meg a Brauban, másrészt azokat, amelyek a nyilvános ajánlat hiánypótlásának elrendeléséről, s annak jóváhagyásáról szólnak. Az eljárás megindulása az általunk megkérdezett szakértők szerint azt is jelenti, hogy annak lezárultáig felfüggesztik a felügyeleti határozatok végrehajtását, s így magát a nyilvános vételi ajánlattételi eljárást is. Az ajánlatot lebonyolító Raiffeisen Értékpapír Rt.-nél kérdésünkre elmondták, hogy a bírósági eljárásról megjelent tájékoztató ellenére jogi tanácsadójuk javaslatára nem szüneteltetik az ajánlatban szereplő papírok befogadását. A PSZÁF még nem értesült hivatalosan az eljárás megindulásáról - mondták el érdeklődésünkre. A felügyelet csak azután kívánja kialakítani álláspontját az üggyel kapcsolatban, hogy hivatalosan is tájékoztatást kap az eljárás megindulásáról. A PSZÁF egyébként a múlt héten határozatban utasította el a Concorde Befektetési Alapkezelő Rt. kérelmét a vételi ajánlat elutasításáról. Az indoklásból kiderül: az alapkezelő véleménye szerint az ajánlat egy semmis jogügyleten alapul és sérti a tőkepiaci törvény rendelkezéseit. A felügyelet indoklása szerint ugyan a tőkepiaci törvény szabályaival ellentétes volt az Amstel befolyásszerzése, ugyanakkor az Amstel és Brau Union AG közötti szerződés a magyar Brau-részvények adásvételéről nem semmis.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!