Bizonytalan az emelkedés, túl erős a forint (Quaestor)

Nem erősítik meg a mutatók a legoptimistább várakozásokat a világgazdaság helyzetével kapcsolatban - mondta Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője. Érik a korrekció a tőkepiacokon, a kérdés az, hogy ezután talpraállás lesz, vagy öngerjesztő folyamatot indíthat el. A forint mostani erős szintjét érdemes lehet euróvásárlásokra fordítani.
NAPI, 2010. március 18. csütörtök, 10:32
Fotó:

Azt érzékeljük a piacon, hogy a fellendülést illetően jelenleg egy küzdelem zajlik a „V" („Organikus növekedés"). és „W" szcenáriók támogatók között - mondta egy mai rendezvényen Háda. A véghezvitt intézkedések reálgazdasági visszacsatolása egyelőre nem erősíti meg a legoptimistább várakozások megvalósulását; a jegybanki pénznyomtatás is tovább tarthat, éppen a törékeny növekedési kilátások miatt. A monetáris politika irányítói jelentős dilemmával néznek szembe a gazdaságpolitikai korrekciók helyes időzítését tekintve. A túl sokáig túl laza monetáris politika ugyanis újabb piaci „lufik" fújásához vezet, illetve szabadjára engedheti az inflációt. Ezzel szemben a túlságosan gyors szigorítás derékba törheti a kibontakozó növekedést. Így tehát ha nem is maga a „V" alakzat kérdőjeleződik meg, de a felszálló ág meredeksége mindenképpen. Ezt támasztja alá a hitelezés elhúzódó befagyása is.


2010 elejének másik fontos jelensége, hogy a görög adósság válság az általunk „Bizalmi válságnak" nevezett forgatókönyvet hirtelen közelivé tette, a bekövetkezés valószínűsége véleményünk szerint egyelőre nem kell, hogy növekedjen, mivel Görögország megmentésének nem látjuk alternatíváját. Emellett azt tartjuk, csak idő kérdése jelenleg, hogy a befektetők hasonlóan problémásnak ítéljék a brit vagy amerikai költségvetési hiány finanszírozását.

Nemzetközi részvénypiacok - Bizonytalan a további emelkedés


Ha a fentiek bármelyike által generálva a befektetői hangulat megromlása nyomán elindul egy korrekciós hullám a tőzsdéken, akkor kétféle kimenetel lehetséges. Az egyik, hogy 15-20 százalékos árfolyamcsökkenés után magához térnek a piacok és ésszerű módon haladnak tovább. A másik kimenetel, hogy az említett 15-20 százalékos esés beindíthat egy öngerjesztő pánikfolyamatot, és az további esést generálhat. Fundamentális oldalról megvizsgálva is bizonytalannak mondható a további erőteljes emelkedés.


Hazai részvénypiac - csak úgy, mint a nagyok


Egy esetleges hangulatromlás esetén a Budapesti Értéktőzsde sem képezhet kivételt. A vezető magyar részvények is már olyan fontos ellenállási szinteket értek el, melyek átviteléhez igen erős világpiaci optimizmus szükségeltetik, melyre az idő előre haladtával egyre kisebb esélyt látunk.

 

Nyersanyagpiac

Mivel dollárban, angol fontban, japán jenben és euróban továbbra is csak rendkívül alacsony kamatok mellett lehet befektetni, ezért a piacokon lévő többlet likviditás valószínűleg a nyersanyagok piacát fogja megtalálni. Akkor is így lesz ez, ha a növekedés valóban organikusan beindul (nyersanyagkereslet); azonban ha a „W" forgatókönyv válik realitássá, úgy az arany árfolyam emelkedése lesz ismét nagyobb mértékű.

 

A nagy keresztárfolyamok

A bankközi kamatok alakulásából kiindulva a japán jen ismét átvette a dollártól az elsődleges „carry" deviza pozícióját. A pozitív hangulat fennmaradása esetén ez azt eredményezheti, hogy a jen gyengülését a márciusban zajló profit repatriálás sem akasztja meg. A „V" alakú gyors recesszió lefutás továbbra is az árudevizák árfolyam emelkedését támogatja, különösen a jennel és az angol fonttal szemben. Utóbbi azért szenvedhet el további árfolyamcsökkenést, mert a válságból való kilábalás üteme a korábban vártnál lassabb. Az euró és a dollár párosa hosszabb távon ugyan továbbra is a dollár erősödésére utaló mozgást vetít előre, azonban mivel Görögország megmentése az eurozóna egyértelmű érdeke, a görög helyzettel kapcsolatos bizonytalanság csökkenése a dollár átmeneti gyengülését hozhatja magával.


EUR/HUF


Továbbra is azt tartjuk, hogy a forint erősödését nem elsősorban hazai fundamentumok, hanem hangulati elemek okozzák, hasonlóan a 2005-2006-os magyar helyzethez. Úgy gondoljuk, hogy a vagyon stabilitását szolgáló elemként továbbra is érdemes eurót tartani, amire 270 alatti árfolyam szintek jó lehetőséget biztosítanak. A fentebb említett dollár gyengülés hatására a jelenlegi szintek alá történő erősödés sem kizárt, de ezt a jelenséget - az ország mutatóit figyelembe véve - elsősorban a piaci irracionalitást bizonyító jelnek tartanánk- vélik a Quaestor elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kintekunta , 2010.03.18 11:07

A korrekcióról annyit ,hogy csak akkor fog elindulni ha az euró továbbgyengül mert akkor a dollár erősödés részvény eséssel párosul.
Ezért is tartják pozitív színben a Görög sztorit
minősítők.


A kérdés csak az, hogy mi a fontosabb Brüsszelnek,Görögország az unió, vagy a devizájuk az euró.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kintekunta , 2010.03.18 10:56

A görögországi meg nem mentésnek két verziója van.
Vagy benyelik,vagy kiteszik.
Ha kiteszik őket az unióból akkor az az eurónak erősítés viszont maga az uniós rendszerbe vetett bizalmat csökkenti ugyanis ott van Anglia ahol nyilvánvalóan látszik hogy amit Brüsszelben kigondolnak az nehezen valósítható meg,még Németország és Franciaország esetében is kérdéses a hiány bizonyos szintjének tartása.
Szóval ez úgy ahogy van nem működik,ez könnyen az unió szétbomlását is eredményezheti,hiszen nincs olyan ország amelyet az unió könnyű szerrel felvehetne vagy megtarthatna vagy erősíthetné gazdaságilag.
A másik ha megmenti akkor ugyan csökkenni fog az euró de az is az unió rendszerébe vetett hitet gyengíti.
A gyenge euró ugyan jó az exportnak csak a baj ott van hogy ez az unió stabilitását teszi kockára.
Túlságosan is a deviza köré épül az unió szerkezetileg,nincs mozgástere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html