Nem csak a nemzeti büszkeségnek használ az, ha egy ország csapat megnyeri a futball-világbajnokságot (vb), de az adott ország részvénypiacának is - legalábbis erre a következtetésre jutottak a Goldman Sachs elemzői. A vb-t megnyerő országok tőzsdéi ugyanis a döntőt követő időszakban

Az elemzés szerint a győztes országok tőzsdéi a döntő utáni egy hónapban átlagosan 3,5 százalékkal felülteljesítették a világ részvénypiacait - írja a CNBC.com. A 67 oldalas Goldman elemzés a nyertes országok tőzsdéinek teljesítményét vizsgálta 1974 óta az MSCI globális részvényindexéhez képest.

A rossz hír az, hogy a felülteljesítés viszonylag rövid ideig tart, a döntőt követő egy éves időszakban a felülteljesítés átlagosan 4 százalékos alulteljesítéssé változott. A viszonylagos jó szereplés általában a döntőt követő harmadik hónap végéig tart csak ki - mutat rá az elemzés.

A kivételt Brazília 2002-es világbajnoki győzelme jelentette. Akkor a brazil részvénypiac még a döntőt követő rövid időszakban sem volt képes a felülteljesítésre, a világbajnoki siker nem tudta ellensúlyozni az országban akkor tomboló brutális recesszió és valutaválság  negatív hatásait.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a döntőnek mekkora a tétje, a második helyezett csapat részvénypiaca ugyanis rendszerint rosszul szerepelt a fontos meccset követően. Az ezüstérmes országok részvénypiacai az első hónapban átlagosan 1,4, az első három hónapban pedig 5,6 százalékos alulteljesítést mutattak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!