A Napi Gazdaság cikke

Az állam nettó finanszírozási igénye 2010-ben 982 milliárd forint lesz az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) tervei szerint - derült ki a szervezet sajtótájékoztatóján. Ez úgy jön ki, hogy a költségvetés privatizációs bevételek nélküli egyenlege mínusz 836 milliárd forint lenne, a társadalombiztosítási alapok hiánya 69 milliárd forint, az elkülönített állami alapok többlete pedig 35 milliárd forint. (A kincstári kör így adódó 870 milliárd forintos várható hiánya a GDP 3,3 százalékát tenné ki.) Ami mindennek a finanszírozását illeti, a devizaadósság csak minimális mértékben nőne, mintegy 1,5 milliárd eurót terveznek bevonni más pénznemben, a piaci helyzethez alkalmazkodva.

 

Devizával együtt összesen 568 milliárdos, ezen belül forintban nettó 316 milliárdnyi állampapír-kibocsátással számol a szervezet, a forintkötvények állománya 170 milliárd forinttal, az éven belüli kincstárjegyeké pedig 153 milliárd forinttal nőne. A lakossági állampapírok mennyisége pedig - amelyek az idén egyébként nem igazán fogytak jól - gyakorlatilag változatlan maradna. A 215 milliárd forintos, az EIB által nyújtott hitellel is kalkulálnak.

Az államkötvények futamidő szerinti megoszlása a korábbi évhez hasonló lenne, és "a piaci igények alapján" sok év után újra forgalomba hoznának változó kamatozású államkötvényeket is, a diszkontkincstárjegyek hozamához kötött kamattal. Az egyenletes finanszírozás érdekében folytatják majd a kötvény-visszavásárlások és csereaukciók mostani gyakorlatát.

 

Összességében a hiány finanszírozása nagyobb részben a tőkepiacról történik a terv szerint, de a 2009-ben kialakult gyakorlatnak megfelelően fokozottan figyelik majd a kereslet alakulását, és kedvező piaci helyzetben nőhet a kibocsátás, vagyis komoly hangsúlyt helyeznek a rugalmasságra. Például az államkötvény-aukciókon alkalmazandó futamidőket a korábbitól eltérően nem is próbálják előre tervezni vagy bejelenteni, majd az aktuális szituáció függvényében teszik azt meg. A tervet meghaladó igényeket a nemzetközi hitelcsomagból a korábbi években lehívott, ám fel nem használt forrásokból fedeznék, viszont újabb hitelkeret-lehívást nem terveznek, az csak finanszírozási tartalékot képez az esetleges kedvezőtlen piaci fejlemények esetére.

 

Közzétették az első negyedéves kibocsátási tervet is, amiből az látszik, hogy lehetőség szerint minél előbb megpróbálják kihasználni a mostani kedvező befektetői hangulatot. A dokumentum szerint ugyanis diszkontkincstárjegyekből kismértékben, 25 milliárd forinttal kevesebbet bocsátanának ki a lejáró mennyiségnél, államkötvényekből viszont 252 milliárd forinttal többet, ami meghaladja az említett 170 milliárdos egész éves tervet is. Ezek szerint a szervezet hosszabb távon valószínűleg tart a piaci helyzet rosszabbodásától, kedvezőtlen hangulatban ugyanis a befektetők mindig kerülik a hosszabb lejáratokat. A negyedévre összességében 227 milliárd forintnyi állampapírállomány-növekedést irányoztak elő.

 

Érdemes emlékezni arra, hogy ezek a tervek a korábbi évekhez képest sokkal több bizonytalanságot hordozhatnak. A 2008 őszén kibontakozott válság óta óriásira nőttek a különbségek a hasonló kalkulációk és a valóság között (először durván negatív, majd az utóbbi időben, körülbelül márciustól erősen pozitív irányba). Másrészt evidens, hogy mivel a 2010-es választási év, rengeteg paraméter komolyan megváltozhat még. Az állam bruttó adóssága egyébként november végén 19,325 ezer milliárd forint volt, azaz minden állampolgárra, a csecsemőket és a hajléktalanokat is beleértve, közel kétmillió forintnyi tartozás jutott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!