A múlt hónapban közel 1200 milliárd forint értékű - duplikált - forgalmat bonyolítottak a brókerek a budapesti börzén, szemben a szeptemberi 982,8 milliárd forinttal. (Ez utóbbi az év többi hónapjához képest gyengécskének számít, ami elsősorban a 20 százalékos árfolyamnyereség-adó bevezetésével magyarázható.) Az év egyik legjobb teljesítményét jelentő októberi magas forgalomban szerepet játszott az OTP megatranzakciója, bár enélkül is szép eredmény született. Emlékezetes, hogy a legnagyobb magyar bank októberben lejárat nélküli átváltható kötvényt bocsátott ki, s fedezetként sajátrészvény-készletéből elkülönített 14,5 millió részvényt, amelyet a tőzsdén eladtak az Opus Securitiesnek, 7080 forintos áron. (A 7080 forintos eladási ár és a 9345 forintos átváltási ár különbözete is visszakerül az OTP-hez egy swap-üzlet keretében.) A csomagból 10 millió darab a bank, 4,5 millió az OTP Alapkezelő tulajdonában volt, a kötést is két ekkora részletben hajtották végre, és a két ügylet együttesen 103 milliárd forinttal dobta meg az október 20-i napi forgalmat. A szóban forgó tranzakció után nem csoda, hogy a brókercégek októberi rangsora a szokásostól eltérően alakult. Az első 10 hónap forgalmi adatai alapján csak a tizedik helyen lévő OTP lett az első 220,4 milliárd forintos forgalommal. Majd a szinte állandó első helyezett - a múlt hónapban 166,4 milliárd forint érétkű adásvételben közreműködő - Erstét megelőző KBC Securities következik, 180,3 milliárd forinttal. Az első tíz hónapban már jóval nagyobb volt a forgalom, mint a múlt évben összesen: a tavalyi 9961 milliárd forintos után idén január és október között közel 11 ezer milliárd forint volt a parkett összforgalma. Utóbbi legnagyobb részét az Erste adta, a brókercég 1893 milliárd forint értékű ügylet megkötését segítette elő. Mögötte az értékpapírpiaci tevékenységét az anyabank fióktelepének, a KBC Securutiesnek a közelmútlban átadó K&H Equities áll. A két cég összesen több mint 1500 forintos teljesítményt mutatott fel, ebből a K&H Equities 1327 milliárd forintot adott. A harmadik helyezett a Mol saját részvényeit kezelő, e papírokkal az év során több gigakötést megvalósító ING lett, 1301 milliárd forintos forgalommal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!