Az ingatlanpiac szereplőinek továbbra sincs oka optimizmusra, írja a bevételeinek döntő többségét ingatlanbérneadásból realizáló Fotex az első félévi gyorsjelentésében. A társaság ráadásul azt is kiemeli, hogy 2010-ben nem várható javulás, de legalább a magyar ingatlanpiac várhatóan ebben az évben éri el mélypontját. Ugyanakkor a mélypont elérése után jövőre csak kisebb javulás várható, míg érezhető fellendülésre csak két-három múlva lehet számtani.


Mindezek alapján nem csoda, hogy a Fotex árbevétele mintegy 6,5 százalékkal 18,2 millió euróra esett vissza. A második negyedévi csökkenés 8 százalék körül volt. A Fotex esetében csoportszinten a raktárterületek kihasználtsága a legkedvezőtlenebb, igaz ez az utolsó három hónapban nem romlott tovább, de jelentős pozitív változásra sem lehet számítani. Az ipari ingatlanok kihasználtsági rátája 19,8 százalék volt, ezen belül a „big box" típusúaké 18,5 százalék, míg a városi logisztikai központoké 31,7 százalék. Az irodapiac terén a magas üresedési ráta várhatóan a következő két év egyik legsúlyosabb problémája marad - írja a Fotex gyorsjelentésében. A magas kihasználatlansági ráta, a mérsékelt kereslet miatt a bérleti díjak csökkentek. A Fotex éppen ezért a kedvezőtlen piaci helyzethez igazodva költségeinek felülvizsgálatára kiemelt figyelmet fordít, és törekszik azokat az elérhető bevételekhez optimalizálni - hívják fel a figyelmet. Az első félévben ugyanakkor a költségeket az árbevételnél kisebb mértékben sikerült mérsékelni, a 10,3 millió eurós tétel ugyanis 4,5 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbi számnál.


Az üzemi eredmény így 5 százalékkal 3,9 millió euróra esett vissza. A pénzügyi műveleteknél az eredmény gyakorlatilag nem változott, így az adózás előtti profit szintén 5 százalékkal esett vissza 4 millió euróra. Ebből mintegy 2,3 millió eurót értek el a második negyedévben, ami 14 százalékos csökkenést jelent, viszont figyelembe kell venni, hogy a bázis adatot egyszeri tételek dobták meg, így az magas volt.


A kisebb adófizetési kötelezettség miatt azonban a nettó eredmény 2,8 százalékos bővülést mutatott az első félév végére, ami 3,2 millió eurót jelentett. ( A cikkünkben az árfolyamváltozás hatásával kiszűrt adatokat dolgoztuk fel.)


A gyorsjelentésben azt is leszögezik, hogy a jelenlegi helyzetben az ingatlanvagyon értékelését évente felül fogják vizsgálni, jelenleg azonban még a 2009-es auditált számok alapján meghatározott 258,5 millió euró van érvényben, ami viszont még nem tartalmazza a holland leány által megvásárolt új ingatlant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!