Botlott egyet a forint - Megelégelte a piac a kamatvágásokat?

Lejtőre került a forint kedd délután azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa történelmi mélypontra vágta a kamatot. Ráadásul a hét második felében a jegybank élén történő váltás tovább borzolhatja a kedélyeket a magyar deviza piacán.
Beke Károly, 2013. február 26. kedd, 14:45
Fotó: Napi.hu

Kedd délutánra 295,31.ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,23 százalékkal volt magasabb a hétfői szintnél. Pedig az újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés előtt egész jól tartotta magát a hazai fizetőeszköz, délután kettő után rendült meg. A dollárral szemben 225,94-ig esett a forint, míg a svájci frank 242,43 forintba került.

Az euró az olasz választások bizonytalan kimenetele miatt esett dollárral szemben hétfő este, az 1,32-es szintről majdnem 1,30-ig szánkázott a keresztárfolyam. Kedd délután 1,3067-nél állt a jegyzés.

A forint számára a mai kamatdöntésnél is fontosabb lesz az, ki kerül az MNB élére, a hírek szerint a miniszterelnök pénteken nevezi meg jelöltjét a távozó Simor András helyére. A piac szinte biztosra veszi, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevét mondja majd ki Orbán Viktor a kulcspillanatban, a pénteki nap további komoly kilengéseket tartogathat a forint piacán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.02.26 15:01

Küzdünk az államadósság növekedése ellen, ezért csökkentjük a kamatokat.
Jó.
Mi lesz, ha az alacsonyabb kamatozású kötvények nem kelnek el?
Akkor emeljük a prime rate-et?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html