A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Lengyelország egyik legsikeresebb menedzserének az lett a veszte, hogy a piacra bevezetett társaságoktól próbált pénzt kérni a Fáraó Átka című film elkészítéséhez, melyben barátnője − és korábbi beosztottja − is szerepelt volna. Sobolewski nem tagadja, hogy megkereste a cégeket, ám mint nyilatkozta, rájuk semmiféle nyomást nem gyakorolt. A pénzügyminisztérium szerint azonban etikátlan és szégyenteljes volt viselkedése, így mennie kell.

Pedig Sobolewski csinált igazán nagy tőzsdét Varsóból, többek között neki köszönhető, hogy a WSE szinte mindenben maga mögé utasította nagy riválisát, Bécset. Tavaly 105 új bevezetéssel a Varsói Tőzsde bonyolította a legtöbb IPO-t, még a londoni piacot is lekörözve. (Igaz, a bevezetések összértéke nem érte el a háromnegyedmilliárd eurót sem). A kibocsátókkal jó, a brókercégekkel viszont állítólag rossz kapcsolatot ápoló, irodája előtt egy óriási, piranhákkal teli akváriumot tartó Sobolewskit Adam Maciejewski váltja az elnöki poszton. Az új vezető 1994 óta dolgozik a WSE-nél. Kinevezését a piac megkönnyebbüléssel fogadta, a legnagyobb öröm annak szólt, hogy egy jó menedzser és nem egy politikus került a piac élére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!