A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Kritikaként is felfogható összegzéssel készült a Budapesti Értéktőzsde felügyelőbizottsága a társaság pénteki rendes évi közgyűlésére. A felügyelőbizottság (fb) részvényesekhez írott levelében a Xetra kereskedési rendszer tervezett bevezetésével kapcsolatos, a rendszert szintén használó Wiener Börse által delegált vezetés ismert érvei mellett a magyar piaci szereplők józan ellenérveit is felsorolja.

Az fb szerint a tőzsdék összeolvadásának globális folyamatában elkerülhetetlen lesz, hogy a BÉT is csatlakozzon valamely nagy kereskedési rendszerhez, azonban felhívják a figyelmet, hogy ezt csak a piaci résztvevők érdekeinek figyelembevételével és az összes lehetőség mérlegelésével ajánlatos meglépni.

A testület úgy látja, hogy a piaci szereplők számára eddig nem tették egyértelművé, hogy miért szükséges az eddig tökéletesen működő MMTS-rendszer lecserélése, különösen egy olyan válsághelyzetben, amikor a befektetési szolgáltatók megszenvedték a forgalomcsökkenés és a speciális adók hatásait. Azt sem tették eddig világossá, pontosan milyen költségekkel járna az átállás a tőzsde és a piaci szereplők számára. Szintén nem tisztázták eddig, hogy ezen költségekből mit állna a tőzsde és mit a piaci szereplők, s nem tudni, pontosan milyen megtakarításokkal járhatna az új rendszer bevezetése. Az átállás ellen szóló érv lehet, hogy a sokszor hangoztatott átjárhatóság a közép-európai tőzsdeszövetség tagjai között a hazai befektetési szolgáltatók számára nem elsődleges fontosságú. Az fb szerint a derivatív kereskedés vonatkozásában javasolt Eurex bevezetéséről ráadásul még tervek sem kerültek nyilvánosságra.

A levél szerint a piaci szereplők aggályosnak találták a BÉT elemzéseit a Xetra rendszer bevezetésének hatásairól is. A kifogások szerint az elemzések nem voltak kellően objektívak, s nem tértek ki kellőképpen a várható negatív hatásokra. A bevezetés tervezett menetrendjével szintén adódnak problémák, nemcsak a hazai szereplők mérsékelt lelkesedése miatt, hanem azért is, mert − úgy tűnik − nem történtek megfelelő egyeztetések a Deutsche Börsével. Kiderült ugyanis, hogy a Xetra rendszer következő verzióváltása nagyobb horderejű, mint azt korábban sejtették, s ezért a 2011 második negyedévére tervezett bevezetés inkább csak 2012 harmadik negyedévében lenne reális.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!