Nem javult semennyire sem a helyzet a hó eleje óta a Budapesti Értéktőzsdén, legalábbis a technikai elemzés szemszögéből a hó eleje óta. A négy nagy vezető részvény árfolyama egyaránt csökkenő trendben van, mint ahogy maga  a BUX index is, az egyetlen pozitív fejlemény, hogy a jelek szerint egyelőre kemény támasz szintet sikerült találnia a mutatónak a nagyjából 37500 és 37 800 pont közötti zónában, s ezen a szinten egyelőre megfogták a letörési kísérleteket.

Aggasztó jel viszont, hogy egyrészt innen eddig egyre alacsonyabb elpattanásokat tudott csak produkálni az index, másrészt pedig az, hogy nem sikerült felfelé áttörnie az 50 napos mozgóátlagát felfelé, amely hosszából adódóan a január-februárban indult csökkenő trend dinamikus trendvonalaként is felfogható.

Összességében azonban annyi látszik, hogy az előbb említett támasz szintek és a március végi, valamivel 47 ezer pont felett beállított lokális csúcs között nagyon széles sáv áll az index rendelkezésére ahhoz, hogy egy esetlegesen meginduló masszívabb medvepiaci rally alakuljon ki, ennek azonban egyelőre nem látni jeleit. Az említett támasz szint letörése esetén viszont simán a 2020 tavaszi mélypontokat célozhatja meg az index, s a technikai elemzés szabályai szerint középtávon inkább ez a valószínűbb forgatókönyv.

Csökkenő trend fogságában a BUX
Csökkenő trend fogságában a BUX
Kép: Napi.hu,

Az OTP piacán hasonló az uralkodó kép. Ahogy azt korábban jeleztük az első komolyabb ellenállás 9460 forintnál várta a részvényt, ennél egy kicsivel magasabbról fordult a hó elején, hogy azóta újabb mélypontra süllyedjen árfolyama. Lehet találgatni, vajon véget ér-e a részvény szenvedése, azonban erre utaló jel egyelőre nem nagyon van a grafikonon.

Lefelé 8350 forint körül alakult ki támasz az árfolyamban, ha ez letörik, akkor a 2020 tavaszi mélypont (osztalékkal korrigálva 7430 forint körül) lehet a következő megálló, felfelé a már megnézett 9460 forint körüli zóna. Mindezt azzal, hogy a trend szempontjából fontos utolsó legális csúcs változatlanul 10 440 forinton található. Azaz ha ez utóbbi szintet átvinné a részvény árfolyama, akkor lehetne tartós emelkedő trend beköszöntéről beszélni.


Nagy a nyomás az OTP-n
Nagy a nyomás az OTP-n
Kép: Napi.hu, stooq.com

A korábban még jól kinéző Mol grafikonját május végi esése rontotta el teljesen. Akkor ugyanis az árfolyam átszakította lefelé április elején beállított, 2740 forintos záróár körül kialakult legális mélypontját, s ezzel olyan történt az olajrészvénnyel, amire utoljára 2020-ban volt példa, új alacsonyabb legális mélypontot ütött az árfolyam, így "hivatalosan csökkenőbe fordult a részvény addigi emelkedő trendje.

Mivel az új mélypontra korábbi lokális csúcsról, 3170 forintról jutott el az árfolyam - a grafikonon később kialakult csúcsok nem szabályosak - ezért a trend megfordultáról csak ennek a csúcsnak a felfelé való szignifikáns áttörése esetén lehetne beszélni. A hüvelykujjszabály szerint azonban ennek kisebb az esélye, tehát ez a szint várhatóan komoly ellenállást jelenthet a részvény kitörési kísérleteivel szemben.

Az áprilisi csúcs a nagy akadály a Mol számára
Az áprilisi csúcs a nagy akadály a Mol számára
Kép: Napi.hu, stooq.com

A Richter még március elején törte le utolsó fontos támaszát 6980 forinton, s ezzel szintén csökkenő trendbe került. Azóta sávozni kezdett a részvény árfolyama nagyjából 6600 és 7700 forint között. A sávozás az esetek többségében azonban inkább trendfolytató, semmint trendfordító alakzat, így ezen hüvelykujjszabály szerint inkább lefelé fogja majd elhagyni a kurzus ezt a széles ártartományt. Ugyanakkor a Richter esete annyiban hasonló a Moléhoz, hogy a korábbi lokális csúcs közelében, 8940 forinton, a mostani árfolyamhoz képest nagyon magasan hagyta az utolsó legális csúcsot az árfolyam a zuhanás során. Ezért egy nagyon masszív medvepiaci rallyt is produkálhatna a részvény a nélkül, hogy visszatérne a hosszabb távú emelkedő trend (fontos, hogy az előbb említett sáv határait és a csúcs értékét is lefelé kell korrigálni az időközben levágott 225 forint osztalékszelvény értékével.

Sávozásban ragadt a Richter
Sávozásban ragadt a Richter
Kép: Napi.hu, stooq.com

A Magyar Telekomnál a rövidtávú emelkedő trendet alaposan elintézte a távközlési céget erősen terhelő különadó bevezetése. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a korábbi 390 forint körüli, trend szempontjából fontos támasz az április végi osztalékfizetés után 375 forintra jött le, s csak ennek átszakítása jelentette a negatív trendfordulót a részvénynél. Ez azt is jelenti, hogy a részvény árfolyamában felfelé a 375 forintos szint jelenti az első komoly akadályt. Lefelé pedig csak tippelni lehet, mi foghatja meg az esést. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a koronavírus járványban elért 335 forintos mélypont az azóta kifizetett két osztalék miatt mostanra 50 forinttal lejjebb került, 285 forintra. Azonban a mélypont tippelgetése trenddel szembeni játék, ami nagyon költséges lehet.

Csak tippleni lehet meddig eshet a Telekom árfolyama
Csak tippelgetni lehet meddig eshet a Telekom árfolyama
Kép: Napi.hu, Stooq

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!