A hétfői kereskedés kezdetekor a kínai gazdasági ösztönzőcsomag, illetve az AIG jelentősen átalakított és megnövelt állami mentőcsomagja még éreztette hatását, de a kezdeti lelkesedés nem tartott túl soká és helyi idő szerint déltől folyamatosan a negatív tartományban mozgott az irányadó Dow Jones Industrial Average Index. A Dow indexkosarát leginkább a General Motors rántotta le, miután a Deutsche Bank elemzésében 0 dolláros egy éves célárat határozott meg, valamint felhívta a figyelmet, hogy az autógyár állami közbelépés nélkül képtelen lesz decembert követően finanszírozni folyó költségeit. A hír tovább taszította a GM árfolyamát a célár és egyben a teljes összeomlás felé, 22,9 százalékkal 3,36 dollárig, hat évtizedes mélypontra nyomva azt. A pénzügyi szektor sem teljesített túl fényesen. A Goldman Sachs részvényei 8 százalékot zuhantak, miután a Barclays elemzői szerint szektortársa történetében először veszteséges negyedévről számol majd be. Volt azonban nyertese is a napnak, az aluminíumipari óriás Alcoa 5,3 százalékkal erősödött, míg az összes piacán negyedéves bővülést felmutató McDonald's 1,8-at. Jól teljesítettek az energiaipari cégek, a Nabors Industries 6,2, a Peabody Energy Corp pedig 8,3 százalékos árfolyamnövekedést könyvelhetett el. Hozzájárult ehhez az is, hogy a könnyűolaj határidős jegyzése 2,2 százalékkal emelkedve hordónként 62,41 dolláron zárt. Az arany pedig 12,3 dollárt erősödve 746,50 dolláron végzett hétfőn. Az AIG 8,1 százalékkal ugrott meg, miután az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma jelentősen módosította a biztosítónak nyújtott mentőcsomagját. Az új, 150 milliárd dollárra rúgó konstrukció részeként az állam 40 milliárdért vásárol majd elsőbbségi részvényt a cégben, amiből visszafizetik a Fed által szeptemberben adott 85 milliárdos gyorshitelt. A Fed ezután jelentősen kedvezőbb feltételekkel folyósít további 60 milliárdot, amit 2 helyett 5 év alatt kell majd visszafizetnie az AIG-nek. A legfőbb mutatók közül a Dow Jones 0,82 százalékkal 8 870,54 pontra, az S&P 500 1,27 százalékkal 919,21, míg a Nasdaq 1,86 százalékkal 1 616,74 pontra esett vissza, közepes forgalom mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!