A növekedési fázisban lévő CIG Pannónia csoport a 2021. év első felében jelentősen növelte a biztosítási díjbevételét a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Konszolidált átfogó jövedelem kimutatás alapján az összes bevétel 68 százalékkal 10,951 milliárd forintról 18,424 milliárd forintra, míg a biztosítási díjak 9,3 milliárd forintról 16 százalékkal 10,83 milliárd forintra növekedtek - derül ki a biztosító tőzsdei jelentéséből. A biztosítónál egy évvel ezelőtt cserélték le a vezetőséget, azóta változott a stratégia. 

Az első félévében a CIG Pannónia Életbiztosító és a konszolidációba bevont vállalatok adózott eredménye 506 millió forint nyereség volt. Az előző év hasonló periódusában a csak folytatandó tevékenységek az adózott eredménye 24 százalékkal 406 millió forintról 503 millió forintra nőtt.

A nem élet ág veszteséges

A teljes adózott eredmény 1,174 milliárd forintról 506 millióra csökkent az idei első félévben a tavalyi első félévhez képest, ennek több oka is volt. A nem-élet szegmens vesztesége összességében nőtt, egyedi adózott eredménye 319 millió forint veszteség, szemben az összehasonlító periódus 337 millió forintos nyereségével. Ha azonban a nem-élet szegmens teljesítményébe nem számítják bele az értékesítésre tartott eszközök eredményét (772 millió forint nyereség), akkor a 2020-as első féléves 435 millió forintos veszteség 321 millió forint veszteségre csökkent a megmaradó tevékenységeknél. 

Az élet szegmens 2020 első félévi (leányvállalatok hatásaitól megtisztított egyedi) 919 millió forintos eredménye 836 millió forint nyereségre csökkent a 2021. évben. Az egyéb szegmensen elért veszteség 11 millió forint, 70 millió forinttal kevesebb, mint az összehasonlító periódusban. Az átfogó eredmény 685 millió forintos veszteséségéből 383 millió forintot eredményezett a csoport tulajdonában lévő Opus-részvények árfolyamvesztesége, míg 302 millió forintot magyaráz a magyar állampapírok nem realizált vesztesége.

A biztosító saját tőkéje a 2020. év végi 13,894 milliárd forintról 13,683 milliárd forintra csökkent 2021 első félévében. A saját tőke változását a teljes átfogó jövedelem (-179 millió forint) elszámolása és a visszavásárolt saját részvények összege (-32 millió forint) okozta. A CIG Pannónia Életbiztosító pénzügyileg stabil, fundamentumai biztosak, Szolvencia II szerinti szavatolótőke-megfelelése kiemelkedően magas, 351 százalék. A konszolidált tőkemegfelelés szintén 351 százalék.

Fókuszban a növekedés

A biztosító a jövőben a növekedésre összpontosít majd az új stratégiája szerint. A társaság jelen működésében és középtávon a bruttó biztosítási díjbevétel és a biztosítástechnikai eredmény intenzív növekedésére kíván fókuszálni, valamint a növekedés mellett az eredményességre helyezi a hangsúlyt, amelyet új biztosítási termékek által és az értékesítési csatornák mind teljesebb kihasználása révén kíván elérni.

A csoport a második negyedévében már a növekedési stratégiához igazított új szervezeti felépítés kialakítására koncentrált, különösen a hamarosan indítandó vagyon és felelősségi területek professzionális szakemberekkel történő feltöltésére és ezen szakemberekkel a termékek, termékcsoportok áttekintésére, felülvizsgálatára, adott esetben kialakítására. A független értékesítési hálózat létszáma a második negyedév végére az ötszörösére nőtt, megalapozva a nem-élet termékek értékesítésének biztos bázisát. Emellett jelentősen megnőtt az újértékesítés aránya a nem befektetési egységhez kötődő „hagyományos” életbiztosítások területén is. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!