A tranzakcióból származó 60 milliárd az állam betömheti azt a rést, amit a gáz árának emelésével kellett volna eltüntetni, mivel a Mol által fizetett 40-45 milliárd forint erre nem nyújtott elegendő fedezetet. Ez a megoldás azonban politikai okokból nem kivitelezhető. Az olajtársaság garanciát kapott arra, hogy 16 éven keresztül évi 9 milliárd forint többletbevételhez jut majd. A meghatározott időszak letelte után a Mol értékesítheti ezt a gázkészletet, s a vételár az árbevételt gyarapítja majd. Ebből az előnyös üzletből származó haszon egy része ugyanakkor már az E.ON-t illeti, mivel a gáztárolás üzletág 75 százalékát megvette a magyar olajcégtől. A legfrissebb hírek szerint az olajtársaságnak az idén lejáró kitermelési engedélyeit megemelt bányajáradékkal hosszabbíthatja csak meg, ezért még az idén, egyszeri 20 milliárd forintot kell befizetnie az államkasszába. Ez a tétel azonban könyvelési szempontból nem fogja az idei eredményt terhelni - áll a brókercég értékelésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!