A várt őszi tőkepiaci korrekció nem igazán látszik megvalósulni, egyre inkább valószínű, hogy komolyabb piaci kockázatoktól nem különösebben kell tartanunk egyelőre - írja szerdai elemzésében a Raiffeisen Bank.

Azonban ami késik, nem múlik: a korrekció 2010 első negyedévében várható a meglátásuk szerint. A realitások tükrében túlontúl optimista értékelések jelennek meg számos külföldi befektetési ház részéről a magyar gazdaság állapotáról. Túl sok kockázatot áraznak ma ki a befektetők - egy negatív fuvallat jelentős kockázati felár-növekedést generálhat - teszik hozzá. Éppen ezért okosabb volna a monetáris tanács részéről, ha ennek szellemében lassítana a kamatcsökkentés tempóján, nehogy fél éven belül újabb drasztikus kamatemelésre kényszerüljön. A Raiffeisen elemzői szerint a jegybank óvatos is lesz, így ehhez a jövőképhez egy stabil forintárfolyamra is számíthatunk. Éppen ezért fenntartják 270 forintos decemberi, illetve 285 forintos márciusi euró célárfolyamukat.

Múlt héten még éves csúcsát állította be az EUR/USD keresztárfolyam a FED szerda esti kamatdöntő ülésének befejezése előtt - ami arra utal, hogy a befektetők a kötvényvásárlási programok meghosszabbítására számítottak. A FED azonban nem jelentett be nagy horderejű változást a programokban. A dollár azóta a mélyponthoz képest csaknem 2 százalékkal értékelődött fel, amiben segítségére volt a 3 napig tartó tőzsdei korrekció is, illetve az a hír, hogy Oroszország nem tervezi a jelenleg 30 százalék körüli dollárban denominált devizatartalékának lecserélését.

A kedvező befektetői hangulatban a dollár továbbra is gyengülő pályán maradhat, amit az is segít, hogy az amerikai fizetőeszköz még mindig a legolcsóbb finanszírozási forrás, mivel a bankközi dollár hitelkamatláb változatlanul a legalacsonyabb. Ennek megfelelően a Raiffeisen decemberi EUR/USD célárfolyama változatlanul az 1,5-ös keresztárfolyam.

Egy tartósabb tőzsdei korrekció esetén viszont könnyen visszaerősödhet a dollár az 1,43-as szintekig - teszik hozzá a bank stratégái.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!