Az USA GDP-jének csökkenése valóban hatalmas volt a tavalyi utolsó negyedévben és az idei első három hónapban. Az amerikai módszer, amely szerint a negyedév/negyedév változásokat a GDP-ben évesítve közlik, azaz felszorozzák néggyel, brutális esést mutat. A dotcom lufi kipukkadása után ugyan a GDP növekedése alacsony szinten maradt, mínuszos negyedév nem volt sok az Egyesült Államokban, ám az amerikai tőzsdék hasonló mélyrepülést mutattak be a 2000-2002-es medvepiacon, mint a mostani, 2007-ben kezdődött besszben.

Nézzük a számokat

Az S&P 500-as index 2007 őszén szinte hajszálpontosan ott tetőzött és onnan fordult le, mint 2000 márciusában, a dotcom lufi csúcsán, 1550 pont környékéről. Mélypontjá jó két és fél évvel a csúcsbeállítás után 2002 októberében érte el. Ehhez képest az idén márciusi mélypont - amely ugyan néhány százalékkal pár nap erejéig alacsonyabb volt, mint 2002-ben - viszonylag hamar eljött, hiszen kevesebb mint másél év telt el a piaci csúcshoz képest.





Ráadásul 2003 márciusában a piac visszatesztelte ezt a mélypontot, s csak ezután indult meg a négy évig tartó hegymenet. Tette mindezt úgy, hogy az amerikai gazdaság 2002 negyedik negyedévében produkált csak utoljára nulla százalék körüli GDP bővülést, 2003 első negyedévében már több mint egy százalékkal hízott, utána pedig magas szinten stabilizálódott a növekedés. Nem vitatható az akkori mélypontban az iraki háború március 20-ai megindításának szerepe, viszont érdekes adalék ez a tény azoknak a szakértőknek, aki szerint a piac fél évvel előre jelzi a gazdaság alakulását. Akkor nem tette.




Hamár mindenképp a gazdaség teljesítőképességét és a tőzsdei árfolyamokat vizsgálja valaki, akkor nem árt megjegyezni, hogy dollárban (2000-es dollárt számolva, azaz az inflációs hatást kiszűrve) a visszesés ellenére is az amerikai GDP összességében nagyobb, mint 2000-ben, vagy 2002-ben volt, jó 15-20 százalékkal meghaladva azt. Így elvileg a részvényérfolyamoknak sem feltétlenül indokolt ennél jóval alacsonyabb szinten állniuk. A mostani GDP-tömeg az Egyesült Államokban nagyjából a 2006-os értékeknek felel meg, miközben akkor az S&P 500-as index a jelenlegi értékénél mintegy 30-35 százalékkal állt magasabban. Kérdés, hogy most van-e alulkértkeltség a piacon, vagy akkor volt lufi?

Tény, hogy a jelenlegi emelkedés ellenére technikai szempontból még mindig a medve az úr, hiszen az S&P 500-as index például még 1100-1150 pontig nem fogja áttörni hosszútávú csökkenő trendjét. A hangulat most ugyan kedvező, az emelkedő trend akár ki is tarthat. Nem árt azonban észben tartani, hogy ha a történelem nem is ismétli önmagát, azért még rímelhet, azaz nagyon hasonló jelenségeket produkálhat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!