Óriási mértékű, ám csak papíron létező profitról adott hírt az Exbus – július közepéig NABI – Nyrt. vasárnap közzétett féléves gyorsjelentésében. A néhány évvel ezelőtt alapvetően a dollár gyengülése miatt nehéz pénzügyi helyzetbe került buszgyártó – hogy a felszámolást elkerülje – 2006. február 14-én valamennyi munkavállalóját, a buszgyártást, valamennyi követelését és persze mind a 81 millió dollárnyi kötelezettségét átadta a Homerica BV nevű társaságnak, amely – a NABI Kft. keretei között – ma is folytatja a városi buszok gyártását. A megmaradt, alkalmazottak nélküli vagyonkezelő cég a tranzakció kapcsán kapott 2 millió dollárt bankbetétben tartja és annak kamataiból fedezi működését. Az IFRS szerinti gyorsjelentés a NABI korábbi hagyományait követve dollárban számol és az eredmény soron meghökkentő számot tartalmaz: a féléves mérleg szerinti eredmény 32 millió 667 ezer dollár. A tájékoztatásul közölt magyar, nem konszolidált mérlegben már kisebb szám szerepel: 1 milliárd 482 millió forint. Az előző adat tízszer, az utóbbi kétszer nagyobb, mint az Exbus pénteki (140 forintos tőzsdei záróáron számított) teljes tőzsdei kapitalizációja, ám – mint a gyorsjelentés összefoglalója is figyelmezteti a befektetőket – mindez csupán az eszközátadási szerződés számszaki következménye és semmilyen kapcsolatban nem áll a társaság tényleges eredménytermelő képességével. Utóbbi könnyen kiszámítható abból, hogy a mintegy 400 millió forintos tényleges vagyon bankbetétben kamatozik. A NABI év végi konszolidált saját tőkéje IFRS szerint –31 millió dollár, magyar mérleg szerinti nem konszolidált saját tőkéje –1 milliárd forint volt, az Exbusnak június végén mintegy 2 millió dolláros tőkéje volt. Ez részvényenként mintegy 88 forintot jelent. (Ez jövő januárban további tíz forinttal nőhet, ha a februári szerződés egyik záradéka is teljesül.) A gyorsjelentésből kitűnik, hogy a társaság jelenlegi vezetése a februári szerződés korlátozó záradéka miatt (az Exbus mindaddig, amíg nincs 50 százalékos tulajdonosa, nem vállalhat 200 ezer dollárt meghaladó üzleti kockázatot) nem tehet mást, mint hogy a banki és az állampapír-befektetés közül választ. Középtávon azonban a cég szeretne érdemi vagyonkezelő tevékenységet folytatni, felhasználva az új vezetés tőkepiaci tapasztalatait. (Az Exbus Nyrt. igazgatóságának elnöke és a társaság 14 százalékos tulajdonosa a július 18-i közgyűlés óta Korányi Tamás, a Napi Gazdaság tőzsderovatának vezetője.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!