Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyarországon bejegyzett három Latin-Amerikára szakosodott alap veszteségeket szenvedett el az utóbbi hónapok során - derül ki a Bamosz adatbázisából. Ezen kívül persze számos feltörekvő piaci, BRIC-régiós és globális alapban vannak vagy lehetnek kisebb-nagyobb mennyiségben latin-amerikai papírok. A hazaiakon kívül pedig külföldi, elsősorban devizában vásárolható alapokat is lehet kapni hasonló profillal, a hozamplaza.hu például további mintegy féltucatnyit ismer.

A régió részvénypiacai, ha nem is követik hűen, de azért eléggé komoly korrelációt követnek a nyersanyagpiacokkal, így az utóbbi hetek-hónapok először lassú, majd májusban felgyorsult árupiaci esése hatással volt rájuk.

Latin-Amerika magas, bár országonként eléggé változó gazdasági növekedést mutat. A rézben gazdag Chile gazdasága az első negyedévben 15 éve nem látott mértékben, 9,8 százalékkal növekedett. A jelentős fémkitermelő Peru januárban még az évi 10 százalékot is elérte, de márciusban is 7,9 százalékot produkált. A kontinens legnagyobb gazdasága, Brazília ugyanakkor lehűlőben van, az első negyedévben négy százalékot tudott felmutatni.

A régióra koncentráló közgazdászok azon vitatkoznak, hogy a növekedés mennyiben csak a nyersanyagoknak köszönhető, és milyen aticiklikus gazdaságpolitikát kéne folytatni ahhoz, hogy az árupiacok visszaesése esetén is fenntartható maradjon a fejlődés - írta az El País spanyol napilap madridi konferencia kapcsán. "Ez nem Latin-Amerika évtizede, ez ismét Ázsia évtizede lesz. Ez a fejlődés évtizede, és ha az jól alakul, lehet, hogy a következő Latin-Amerika évtizede lesz" - mondta a lap szerint Eduardo Levi Yeyati argentin egyetemi professzor.

 

Egyes alapok adatai (2011. május 18.)
Alap neveBef.politika szerinti kategóriaDevizanem1 havi hozam3 havi hozam6 havi hozam1 éves hozam
Aberdeen Latin-Amerika Részvény*részvénytúlsúlyosHUF-3,64-4,12--
Generali Amazonas Latin-Amerikai Részvény V/ErészvénytúlsúlyosHUF-1,43-7,24-8,70-
Quantis Dél-Amerika USD Részvény A*tiszta részvényUSD-3,29-1,95-2,7921,79
Quantis Dél-Amerika USD Részvény N EUR*tiszta részvényEUR-2,86-6,82--
Quantis Dél-Amerika USD Részvény N USD*tiszta részvényUSD-3,31-2,06--
Quantis Dél-Amerika USD RészvényN HUF*tiszta részvényHUF-2,63-7,55-9,111,84
*Alapok alapjaként működik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!