Jelenleg nyolc nagy bank van Magyarországon, néhány év múlva azonban biztosan nem lesz ennyi - mondta Csányi. Hozzátette, hogy ha jósolnia kellene, akkor szerinte négy, legfeljebb öt cég maradhat meg a mostani nyolcból. Arról természetesen nem akart beszélni, melyik szereplők tűnhetnek el a piacról, de elmondása szerint az OTP elsősorban a vállalati hitelek és a privátbanki szolgáltatások terén növelné részesedését.

A bankvezér szerint az üzleti környezet továbbra is kedvezőtlen lesz Magyarországon, hiszen a bizalom visszatérése csak nagyon lassú folyamat, ráadásul a jegybank fokozatos kamatcsökkentései is rontják a magyar eszközök vonzerejét. A szakember szerint a magyar kamatmarzsok csökkentése miatt egyre inkább a külföldi leánybankokra kell támaszkodni, elsősorban az orosz, az ukrán, a román és a bolgár cégekben lát fantáziát. A jelenlegi 45 százalék után két-három éven belül az OTP profitjának 70-75 százaléka jöhet majd a külföldi leánybankoktól - emelte ki. Tíz éven belül pedig ez az arány 90 százalékra emelkedhet, mivel az OTP a vonzó nemzetközi piacokon is terjeszkedni szeretne.

Az MNB növekedési hitel programjával kapcsolatban Csányi kiemelte: Matolcsy György jegybankelnök szerinte jó irányba indult el, de kérdés, hogy a program elegendő lesz-e a gazdaság beindításához. Szerinte érdemi pozitív változáshoz négyszer-ötször ekkora csomagra lenne szükség.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!