Csányi szerint ez volt az elmúlt négy év legkárosabb kormányzati intézkedése

Elkezdődött az OTP közgyűlése - a részvényesek 147 forintos osztalékra számíthatnak. Az elmúlt 4 év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt, mert nem azok kapták a kedvezményt, akik a leginkább rászorultak - mondta Csányi Sándor.
Korányi G. Tamás, 2014. április 25. péntek, 11:16
Fotó: Napi.hu

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a bank közgyűlésén - a részvényesek 53,6 százalékos képviselete mellett - a tavalyi évről elmondta, hogy a korrigált eredmény 146, a könyv szerinti adózott eredmény 64 milliárd forint volt. A különbség a tavaly is emelkedő adókból (köztük az általános kockázati céltartalékolásra eredménytartalékba helyezése miatti 5,5 milliárdos adókötelezettségből) illetve az ukrán bankra képzett 30,8 milliárdos goodwill-leírásból fakad. A bank hitel/betét mutatója az év végén 87 százalékra csökkent.

A bank a teljes számviteli eredménye kétharmadát, vagyis 40 milliárd forintot fizet ki az igazgatóság javaslata szerint a részvényeseinek, ami részvényenként 145 forintos osztalékot jelent. (A közgyűlés elfogadta az igazgatóság 145 forintos osztalékjavaslatát. Csányi Sándor korábban beszédében 147 forintot említett, de valójában nem tévedett. Az OTP bank tulajdonában lévő saját részvényeket is figyelembe véve a június 10-étől ténylegesen kifizetendő összeg részvényenként 147 forint lesz.)

Azért nem többet, mert az orosz ukrán politikai bizonytalanságok és a devizahitelesek ügyének lezáratlansága miatt fenn akarják tartani a jelenlegi magas (16 százalékos Tier1 ) tartalék szintet. Csányi utalt arra, hogy jövőre, ha ezek a problémák rendeződnek, jelentősen nőhet az osztalékszint.

A magyar OTP korrigált eredménye ugyan 95 milliárdról 115 milliárdra nőtt, de - mivel az adók és a leírások itt jelentkeztek - a számviteli eredmény 68 milliárdról 34 milliárdra csökkent. A problémás hitelek fedezettsége tavaly 81 százalékról 85,2 százalékra nőtt. Az OTP a növekedési hitel programban jelentős szerepet vállalt, az első csomagból 91 milliárdot helyezett ki.

Az elmúlt 4 év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt, mert nem azok kapták a kedvezményt, akik a leginkább rászorultak, ezzel szemben a leghasznosabb az árfolyamgát volt, amellyel az adósok 30 százalékának csökkentek a terhei - mondta az OTP elnöke.

Veszteséges a bankszektor

A magyar bankszektor összességében továbbra is veszteséges, mert az MNB által kalkulált 62 milliárdos összesített számviteli eredményből 90 milliárd egy nagybank külföldi tulajdonosának hitelelengedéséből, illetve több, mint 60 milliárd a külföldi érdekeltségek befizetéséből adódik. Csányi kiemelte, hogy 2008 óta a magyar bankok 870 milliárdnyi különadót, tranzakciós illetéket fizettek be a költségvetésbe, miközben a külföldi tulajdonosok 995 milliárd forinttal emelték a magyar leánybankok hiányzó tőkéjét.

Az ukrán helyzet a stabilitást nem veszélyezteti

Csányi a közgyűlésen elmondta, hogy az ukrán helyzet az OTP eredményére komoly hatást tud gyakorolni, de stabilitására nem, mert ha összes orosz és ukrán befektetésüket, hitelüket le kellene írni, akkor is bőven eleget tudnánk tenni a tőkemegfelelési követelményeknek. Az elnök reményei szerint 2014-ben minden külföldi bank pozitív eredménnyel zárhat, talán az orosz banktól eltekintve. Nagy a bizonytalanság a rubel és a hrivnya árfolyamát tekintve. Ukrajnában sok a devizahitel, ez növelheti a kockázatokat.

Oroszországban valószínűleg változtatni kell az üzleti modellen, az áruhitelezés visszaesőben van, a hitelkártyák piacát és az internetes bankolást akarják erősíteni jövőre.

A beszámolót követően Csányi Sándor az OTP külföldi eladósodottságát firtató kérdésre válaszolva elmondta, hogy drasztikusan csökkent az OTP devizában kibocsátott kötvényállománya, míg 2008-ban még 5 milliárd euró volt, most 1 milliárd alatti a kibocsátott devizakötvények értéke, amellyel 6 milliárd eurónyi likvid eszköz áll szemben.

Nem lesz 7000 forint az árfolyam, de...

Az egyik magánrészvényes az OTP két visszahívható kötvénysorozatával (Opus, Perp) kapcsolatos tervekről kérdezett. Csányi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezeket 2008-tól folyamatosan vásárolták vissza, nyereséget realizálva, de a visszahívásról majd akkor döntenek, ha eljön az ideje. Egy másik részvényes az árfolyammal elégedetlenkedett, utalva a külföldi bankpapírok szárnyalásának. Csányi elmondta, az árfolyamra leginkább a hazai események, a különadó és a devizahitelek ügye hatott, most pedig a bank orosz és ukrán kitettsége. "Nem mondom azt, hogy már holnapután hétezer lesz az árfolyam, de bízom abban, hogy rövid időn belül jobb képet fog mutatni magáról az ország és ez kihat az árfolyamra is."

A szerző rendelkezik OTP értékpapírokkal

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2014.04.27 12:31

T.@rigolya:

Szíveskedjen véleményezni a MEGDÖBBENTŐ SZÁMOK A NYUGDÍJAKRÓL c. cikk 26-án 12:12 es beírásom.
üdv.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2014.04.27 12:16

T. @rigolya:

Örülök annak,hogy értelmes emberek is blogolnak. A jobbajobb és @matyi2010 színtü polgárok a tények ismerete nélkül firkálnak sületlenségeket,de biztosan ismeri SIMICSKÁNAK a nagy mondását :: " MINDENKINEK ALKOTMÁNYOS JOGA HÜLYÉNEK LENNI.""
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.04.27 02:29

@matyi2010: "4,5 millió létminimum alatt élő: erős túlzás, az meg ostobaság, hogy ez az egykulcsos adó következménye."
2010 óta nőtt a létminimum alatt élők száma.
Az adórendszerbeli változások miatt (ÁFA, adójóváírás eltörlése, egyéb járulék-emelések) a foglalkoztatottak alsó 60%-a rosszul járt.

TÁJÉKOZÓDNIA KÉNE...

"10 ezerrel csökkent foglalkoztatottság a versenyszférában - vagy igaz vagy nem, de ha igaz akkor is k..a jó teljesítmény Gyurcsány és Bajnai -300 ezréhez."
TÁJÉKOZÓDNIA KÉNE!
Elég sok hivatalos adat van erről, pl. a ksh honlapján.

"Lehet vitatni a 82% Bajnaitól örökölt GDP arányos adósság 80% alá csökkenését vagy 1-2% emelkedést állítani. Az is k..a jó Gyurcsány és Bajnai 25%-os adósság növekedéséhez."
Csak közben elfelejti, hogy a megnövekedett nyugdíjjárulék egésze az államhoz megy (GDP 1,5%-a évente)
ÉS:
Eltűnt az mnyp-vagyon, amit gyurcsány és bajnai alatt halmoztak föl leginkább (GDP 12%-a)

Mi is volt nagy teljesítmény abban, hogy orbánia 12%+3x1,5% árán 2%-kal növelte az államadósság-rátát?
Ugye tudja, hogy ez a 2%-os ráta-növekedés jelenleg valahol 5.000 mrd Ft-ot jelent?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Haynau, 2014.04.26 23:26

@jobbajobb: "1 millio lakast nem lehet arverezni"......dehogy nem csak igen olcson.....akar 100 - 200 ezerert. Egyesek ujraeladnak 500-600 ezerert es "szepen" keresnenek rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2014.04.26 12:35

@matyi2010: Nem úri megállapítások az általam írtak ,de a véleményem fenntartom és az alábbiakkal alá támasztom.
1.
A létminimum alatt élők statisztikáját nem valamelyiken határozzuk meg hanem a statisztikai hivatal és sajnos ez van.
2,
A bérek alakulására a következő számpár ellenőrizhető.
2010 évi bruttó 225 000 ft nettója 151 140 ft
2013 évi bruttó 225 000 ft nettója 147 768 ft
a képviselői átlag nettó növekedés több volt mint az országos átlag bér nettója.
3.
Azért csak 10 000 fő körülivel csökkent a versenyszféra foglalkoztattak mert beindult a MERCÉDESZ gyár amihez semmi köze a jelenlegi kormánynak ,annál több a plitikai bizonytalanság miatt kivonult vállalkozásoknak.
4.
A GDP arányos adósság alakulása a GENGSZTER váltástól
1993 88%
1994 85%
1998 60% a BOKROS csomag eredménye
2002 55%
2010 április 79%
2014 ápr. 18 82.7%

A 2002-2010 közötti adóság növekedés tartalmazza a Meggyesi által könnyelmű 50%-os béremelést és a felőtlenűl magasan megállapított nyugdíj kifizetést a 13-ik havi nyugdíjat és a takarékbetétként működő MANYUP befizetést amit mint takarékbetétet a következő kormány fel is vett ,nem részletezzem mire költötte. Ezért írtam a nem hízelgő jelzőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html