Nagy eséssel indítottak a mutatók, amit egy erőtlenebb visszapattanás követett. A befektetők bizonytalanságát növelték a szokásos rossz európai hírek: Mario Draghi kevés megnyugtatót mondott az Európai Parlamentben, és nem vártak sokat a legújabb európai pénzügyminiszteri találkozótól sem (legfeljebb rosszat, például a spanyol költségvetési deficitcélok fellazítására vonatkozóan). Ezekhez társult a kínai kamatvágás visszatekintve igazoló, alacsony kínai infláció, a borzalmas japán makroadatok és az amerikai jelentési szezon nyitánya - ezek szintén a kockázatkerülő hangulatnak kedveztek.

Végül a frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC-40 0,35, a londoni FTSE-100 pedig 0,6 százalékot vesztett értékéből a pénteki záráshoz képest. A spanyol államkötvények hozama ismét 7 százalék fölé került, a madridi tőzsdén sem volt azonban pánik, 0,7 százalékot esett az IBEX-35. A spanyol bankszektor természetesen megszenvedte az országkockázat növekedését, a pénzügyi szektor szereplői jellemzően két százalék körüli értékvesztésen mentek keresztül.

A kínai keresletnek kitett vállalatok, különösen a londoni részvénykosarat lefelé húzó nyersanyagtermelők és energiacégek, a luxuscikk-gyártók, és a német autóexportőrök szintén jelentős mértékben estek. A Metro - melynek vezérigazgatója a német kereslet gyengeségéről beszélt a hétvégén - több, mint 6 százalékot zuhant, és ez a Carrefour-t is magával rántotta: a francia kiskereskedő közel 3 százalékot vesztett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!