Tegnap ugyan ismét rekordot döntött a nyersolaj ára - az észak-amerikai könnyűolaj júniusi szállításra hordónként 124,70 dollárra drágult, amire a jegyzés 1983-as kezdete óta nem volt példa -, a szakértők többsége mégis úgy véli, hogy a jövő héten megfordulhat a tendencia. Egyrészt az amerikai finomítók készülve a nyaralási szezonban megugró benzinkeresletre alaposan belehúznak, másrészt az USA nyersolajkészletei is nőttek, 325,6 millió hordóra emelkedtek, ami tavaly augusztus óta a legmagasabb szint - adta hírül az amerikai energiaügyi minisztérium. Az árak mérséklődése mellett szóló további érv, hogy a Shell Nigériában helyreállította berendezéseit, amelyek egy milíciatámadásban sérültek meg, s a jövő héten újraindíthatja szállításait. Az Exxon Mobil szintén rendezte sorait az afrikai országban, és újra a korábbi mennyiséget termeli ki, illetve exportálja onnan. A szakértői előrejelzéseket mindazonáltal óvatosan kell kezelni, hiszen 18 hete egyfolytában árcsökkenést jósolnak, ami eddig enyhén szólva nem vált be. A 2004 áprilisa óta készült jóslatokat vizsgálva kiderül, hogy az elemzők 50-50 százalékban találják, illetve vétik el az árváltozások irányát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!