Az egyik vezető citybeli adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision péntek esti adatai szerint a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben a 365-370 bázispontos sávban mozgott. Egy héttel korábban, múlt pénteken 400 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon. A mostani kereskedési hét zárására kialakult árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 365-370 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon minden 10 millió euró magyar államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A magyar CDS-kontraktusok így most hozzávetőleg 30-35 ezer euróval olcsóbbak, mint egy hete. A magyar CDS-árazások követik a perifériális euróövezeti tagállamok hasonló törlesztéskockázati mutatóit. Ezekkel az országokkal kapcsolatban komoly mértékben javult a piaci hangulat, miután több közülük sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre az elmúlt napokban. A leggyengébb lábakon álló Görögország CDS-árazása, amely egy hete jóval ezer bázispont - tízmillió euró adósságonként egymillió euró - felett járt, pénteken későn 910 bázispont körül mozgott Londonban, vagyis a görög törlesztéskockázati biztosítási ügyletek az egységnyi adósságmennyiségre jelenleg mintegy 100 ezer euróval olcsóbbak az egy héttel korábbinál. A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 54 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós nem fizetővé válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők még mindig nagyobb esélyt adnak a görög államadósság-törlesztés leállására, mint arra, hogy ez elkerülhető. A valószínűségi modell Magyarország esetében ugyanerre - szintén ötéves időtávlatra szóló, halmozódó kockázati számítási módszerrel - 23 százalékos esélyt mutat a jelenlegi CDS-árazás alapján, vagyis a piac Görögországot több mint kétszer annyira kockázatos adósnak tartja, mint Magyarországot. A CMA minap közölt 2010-es évzáró kockázati listáján - amely a decemberi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát. A legmagasabb kockázatú államadósok tízes globális listájára négy további EU-tagállam is felkerült, köztük két új: Magyarország és Spanyolország. Ez utóbbi két uniós tagállam még nem szerepelt a CMA DataVision által összeállított előző negyedéves adóskockázati kimutatások felső tízes mezőnyében. A tíz legkockázatosabb szuverén adós között van még az EU-tagállamok sorából Írország és Portugália, de ezek már jó ideje jelen vannak az első tízben. Az új lista azt jelzi, hogy a világ tíz legkockázatosabb adós országának fele EU-, illetve euróövezeti tagállam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!