Csökkent a 3, az 5 és a 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 16,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 69,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. március 29. csütörtök, 13:35
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 25 milliárd forintért 5 éves és 8 milliárd forintért 15 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 61,25 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 8 bázisponttal alacsonyabb, 0,79 százalékos átlaghozamon. Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,83 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 49,6 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 33,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 22 bázisponttal alacsonyabb, 1,22 százalékos átlaghozamon. A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,28 százalék volt.

A 15 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 6,45 milliárd forintból, csökkentett értékesítéssel, 6 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,26 százalék volt, 17 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Szerdán a 15 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 2,87 százalék volt.

A fotó forrása: Napi.hu.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK