Csökkent a Telekom nyeresége

Az elemzői várakozásoknak megfelelő harmadik negyedéves eredményekről számolt be a Magyar Telekom szerdán, a távközlési szolgáltató javított idei éves pénzügyi célkitűzésein.
MTI, 2015. november 4. szerda, 18:26
Fotó: Napi.hu

A konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentés szerint a Telekom nettó eredménye 12,4 százalékkal 9,34 milliárd forintra csökkent, árbevétele 0,3 százalékkal 158,0 milliárd forintra emelkedett a harmadik negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest. Az EBITDA (kamatok, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredmény 0,6 százalékkal csökkent, 48,93 milliárd forint lett.

A társaság az év első kilenc hónapjában 473,46 milliárd forint árbevételt ért el, ami 2,7 százalékkal nagyobb a bázisidőszakinál, adózott nyeresége 10 százalékkal 24,36 milliárd forintra csökkent, míg az EBITDA 3 százalékkal javult, 143,57 milliárd forintot tett ki.

A kilenchavi eredmények alapján társaság javított éves előrejelzésén és a tavalyival megegyező EBITDA-eredményre számít, míg korábban legfeljebb 3 százalékos csökkenést prognosztizált. Emellett továbbra is a tavalyival közel azonos nagyságú árbevétellel számol 2015-ben, és mintegy 105 milliárd forintot szán beruházásokra az idén a tavalyi 86,8 milliárd forint után.

A társaság egy részvényre jutó eredménye 23,37 forint volt az első kilenc hónapban, míg tavaly ugyanebben az időszakban 25,97 forint.

E negyedévben sikeresen visszatértünk a pozitív free cash-flow termeléshez, ami alapul szolgál majd ahhoz, hogy az ez évi eredményeink után újra fizethessünk osztalékot - fogalmazott Christopher Mattheisen vezérigazgató.

A háromnegyedéves EBITDA növekedését a vezérigazgató a bevételek növekedésével, az alacsonyabb követelések értékvesztésével, valamint a személyi jellegű költségeken elért jelentős megtakarításokkal magyarázta. A 2015-re tervezett magyarországi végkielégítésekkel kapcsolatos közel 8 milliárd forint felét a vállalat lekönyvelte a harmadik negyedévben, az összeg másik fele pedig várhatóan a negyedik negyedévben lesz lekönyvelve.

A Telekom mobil bevételei 4,4 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül azonban a mobil adatbevételek jelentősen emelkedtek. A vezetékes szegmens bevételei 2 százalékkal nőttek, köszönhetően a vezetékes szélessávú kiskereskedelmi, valamint a TV és készülékértékesítési bevételek emelkedésének. A rendszerintegráció és információtechnológiai bevételek 16,5 százalékkal haladták meg a 2014. harmadik negyedévit, az energiaszolgáltatásból származó bevételek pedig 7,9 százalékkal nőttek.

A szabad cash flow 16,9 milliárd forintra romlott 2015 szeptember végére a 2014. harmadik negyedévi 24,2 milliárd forintról. A nettó adósságállomány a 2014. harmadik negyedévi 418,4 milliárd forintról 425,7 milliárd forintra nőtt szeptember végére, csökkent viszont az első fél év végi 447,2 milliárd forinthoz képest. A nettó eladósodottsági ráta 43,9 százalékra csökkent a második negyedév végi 45,6 százalékhoz, illetve az egy évvel korábbi 44,6 százalékhoz képest.

A Magyar Telekom részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír a szerdai kereskedést 1 forintos gyengüléssel, 392 forinton zárta. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 434 forint, a legalacsonyabb 325 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK