Az arabica kávé ára 12 és fél éve legmagasabb szintre emelkedett pénteken késő délután az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i jegyzésében, alapkezelők erőteljes vásárlására.

Az arabica ára 1,8520 dollár volt fontonként (1 font=45,36 dekagramm) péntek este, ami közel 3 százalékkal magasabb a csütörtöki zárónál decemberi jegyzésre. Korábban a nap folyamán 1865 dolláron is állt a jegyzés, amire 1997 decembere óta nem volt példa.

A kávé az elmúlt hetekben erőteljesen drágult, idén pedig 36 százalékos áremelkedést produkált. Az elmúlt hetek erősödése mögött az elemzők szerint az a megfontolás is állhat, miszerint a túlságosan sok eső károsíthatja a legnagyobb arabica-termelők, Brazília és Kolumbia betakarítását, legalább is rövid távon.

Ezzel együtt a legnagyobb kávétermelő Brazíliában 20 százalékkal, Kolumbiában pedig 25 százalékkal nagyobb termésre számítanak idén, mint tavaly.

Ennek alapján az elemzők úgy vélik, hogy az arabica év végi ára 1,51 dollárra csökken, jövőre pedig átlagosan 1,48 dollár lesz.

A világ 2010/2011 évi kávétermését 136 millió zsákra (1 zsák=60 kilogramm) várják elemzők. Ebből 54,6 millió zsák származik Brazíliából. A globális kávékeresletet 131 millió zsákra teszik a szakértők.

A főleg instant kávé alapanyagául szolgál robusta ugyancsak drágult, péntek este 1791 dollárig a londoni határidős piacon a novemberi szállításra. Míg az arabica fő származási területe Dél- és Közép-Amerika, addig a robustát elsősorban Ázsiából és Afrikából exportálják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!