A szerda esti Bernanke-beszéd nagy lelkesedést okozott a világ tőzsdéin, a magyar piac is ebben a szellemben nyitott és a napi csúcsát a 19700 pontos ellenállás fölött valamivel, 19737 ponton érte el. Az emelkedéshez szinte az összes részvény hozzájárult, az OTP egy rövid időre 5148 forinton is járt a szerdai 5060 forint után, a Mol 17140 forinton érte el a napi maximumát.

A kereskedés középpontjában kivételesen a Richter részvénye állt, amellyel ma először kereskedtek a tizedelés után. Az árfolyam 3600 forint alól indulva szépen kapaszkodott fölfelé, s az amerikai nyitás után nem sokkal egészen 3719 forintig tudott száguldani, ami a régi árfolyamon 37190 forintnak felel meg. Az OTP vezetésével indult hangulatromlás viszont késő délutánra valamennyi részvényre átragadt, s végül a Richter is mínuszban zárt, 3570 forinton, ami különösen ahhoz képest nagy kudarc, hogy 4 százalékos pluszból kanyarodott vissza. Az összes vezető papír grafikonja egy kalapácsot formáz, ebből a legcsúnyább a Richteré.

Az OTP is hatalmasat zuhant, 4935 forinton, 2,5 százalékos mínuszban zárt. A Mol 16605 forinton fejezte be a napot, az olajpapír vesztesége 2,3 százalék. A Magyar Telekom 331 forintos napi csúcs elérése után 323 forintra esett vissza, ami másfél százalékkal alacsonyabb a szerdainál.

Az Egis is gyengélkedett, 1,7 százalékot gyengülve 21900 forinton fejezte be a napot.

A BUX záróértéke a nagy nap végi öntés hatására 19199 pont lett, ami napon belül 538 pontos esés, a szerdai értéknél pedig 1,78 százalékkal alacsonyabb.

A befektetők értetlenül álltak a hirtelen jött esés előtt, azon kívül, hogy nagyon meredek volt az elmúlt napok emelkedése semmi nem utalt egy ekkora korrekcióra. Európában lényegében csak a magyar piac lett mínuszos (a görögöt leszámítva), az amerikai börzék és a DAX is vaskos nyerőben volt a BÉT zárásakor és a forint is erőt mutatott. A hirtelen esés következtében kissé kitágult a kamattartalom: a határidős BUX 19420 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!