Jelentős engedményeket is hajlandó tenni Szaúd-Arábia annak érdekében hogy Mohammed bin Szalman koronaherceg kívánságának megfelelően még az idén tőzsdére kerülhessen az ország állami olajvállalata, az Aramco - számolt be a Bloomberg.

Az Aramco vasárnap hivatalosan is bejelentette, hogy tőzsdére viszi részvényeit. Az állami tulajdonos olyan árazás mellett adna el részvényeiből a bevezetést megelőző első tőzsdei részvénykibocsátás során, amely a céget 1,6 és 1,8 ezer milliárd dollár között értékelné. Ez jelentős visszalépés a korábbi állapothoz képest, eredetileg 2 ezer milliárd dolláros cégérték alá nem szerettek volna menni.

Hogy mennyit is ér a cég, arról meglehetősen széles skálán szóródnak az elemzők becslései és független értékelést is viszonylag nehéz találni, hiszen a kibocsátást szervező konzorciumban szinte minden jelentősebb befektetési bank - összesen 20-an - érintett.

Az értéket a Goldman Sachs szakértői 1,6 és 2,3 ezer milliárd dollár közötti sávban határozták meg. A Bank of America és egy másik befektetési bank elemzői ennél is alacsonyabbra, 1,2 ezermilliárd dollárra tették a cég értékeltségét, a BNP szakértői 1,42 ezer milliárd dollárra.

Hogy vonzóbbá tegyék a céget a majdani befektetőknek, Szaúd-Arábia immár harmadszorra csökkentette a cégre kirótt adók nagyságát, s elhatározták, hogy a társaság a jövőben a mostaninál több osztalékot fizet majd.

Az Aramco eredménye tavaly elérte a 111 milliárd dollárt, ezzel a világ legnyereségesebb cége volt. Profitja több volt, mint az Apple, a Google anyavállalat Alphabet, és az ExxonMobil összesített nyeresége. Eközben a cég vállalta, hogy profitjából a jövőben évente minimum 75 milliárd dollárt osztalékként ki is fog fizetni a részvényeseknek.

Az Aramco értékének kiszámításakor a bankok úgy számoltak, hogy az olaj hordónkénti ára 60 dollár felett maradhat és a cég egészen 2021-ig képes lesz kitermelését növelni.

A Financial Times beszámolója szerint Amin Nasszer, az Aramco vezérigazgatója szerint a befektetés az arab olajipari cégbe egyedülálló lehetőség. A cégnek hozzáférése van a világ leggazdagabb olajmezőihez és a vállalatnak komoly gázipari és vegyipari befektetései is vannak. Szerinte a céget különösen vonzóvá teszi annak alacsony adósságállománya. Igaz, a Bloomberg szerint a befektetési bankok többsége azzal számol, hogy a következő években a beruházások és az osztalékfizetések miatt jelentősen emelkedhet.

Az Aramco részéről a vasárnapi bejelentéskor még nem közölték, hogy pontosan mennyi részvényt terveznek értékesíteni. Az FT szerint a kibocsátáshoz közeli források 3 százalékról tudnak, ennyit vezetnének be első körben a szaúdi tőzsdére, ez nagyjából legfeljebb 60 milliárd dollárnyi közkézhányadnak felelne majd meg. A kibocsátási tájékoztató e hét végéig jelenhet majd meg, a részvények tőzsdei bevezetése pedig decemberben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!