Elmaradt a már-már megszokott hétfő reggeli emelkedés az amerikai részvénypiacokon. A Dow Jones Ipari Átlag 5 pont csökkenés után 10 138 ponton zárt, az S&P 500-as mutató 2 pont csökkenéssel 1074 ponton, a Nasdaq Composite 2,8 ponttal lejjebb, 2220 ponton állt a kereskedés végén.

A befektetők alapvetően bizalmatlanok voltak a nap elején, a hétvégi G-20 találkozó eredményeit édeskevésnek érezték, több szakértő is felhívta a figyelmet az európai kormányzatok által kilátásba helyezett megszorító intézkedéseknek a törékeny gazdasági kilábalásra gyakorolt kedvzőtlen hatásaira. Az indexek a napot még fél százalék mínuszban kezdték, majd innen fél százalék pluszba kapaszkodtak, csak azért, hogy végül nagyjából ott végezzék, ahol pénteken zártak.

A távközlési szektor papírjainak egy Obama elnök által aláírt rendelet adta meg a lökést, e szerint majdnem megduplázódna a kereskedelmi és kormányzati célokra rendelkezésre álló sávszélesség az okostelefonok és egyébb vezeték nélküli internetes eszközök számára. Az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó cégeknek az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése segített, a testület elutasította azt a kormányzat által benyújtott keresetet, amely összesen több tízmilliárd dollárnyi büntetéssel súlytotta volna a dohánytermékeket gyártó cégeket és mintegy 10 milliárd dollárnyi hozzájárulásra kötelezte volna őket különböző dohányzásellenes programok finanszírozásához.

Az AMEX szektorindexei közül a az alapvető fogyasztási javakat gyártó cégek mutatója 0,9 százalékkal, a közszolgáltató cégeké 1,1 százalékkal emelkedett. A banki papírok átlagosan fél százalék körüli mínuszt hoztak össze, holott pénteken pont ez a szektor szerepelt jól, miután kiderült, mégsem regulázzák úgy meg a szektort, mint korábbans számítottak rá.

A hétfői napon a piac pont a pénteki ellentétét mutatta, stagnáló indexek mellett több volt a csökkenő papír, s a technológiai szektort nem számítva a befektetők inkább a defenzív szektorokat részesítették előnyben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!