Németország harmadik legnagyobb bankja a Commerzbank AG adózás előtti profitja 90 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az első félévben mindössze 25 millió eurós nyereséget termelő társaság egyre nehezebben tartja teljesíthetőnek éves terveit. A BASF AG a második negyedévben az elemzői várakozásokat felülmúló, az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékos növekedést felmutató üzemi nyereségről számolt be, s egyúttal megerősítette 2002 egészére vonatkozó prognózisát. Magyarországon ma beköszöntött öt gyorsjelentés. Ezek közül a Démász eredménye jobb lett a vártnál. A NAPI Gazdaság konszenzusában szereplő elemzői várakozásokat (1 milliárd 994 milió forint) jóval meghaladó 2 milliárd 76 millió forintos féléves eredményről számolt be a cég féléves gyorsjelentésében, míg a tavalyi év hasonló időszakában 1 milliárd 512 milliót ért el. Hatalmas mértékben javult a két RWE tulajdonú áramszolgáltató, az Elmü és az Émász eredménye. A már szinte csak jogilag különálló két társaság az előző év áramárvita sújtotta időszakával összhasonlítva az alacsony bázis miatt igen nagymértékben javított az eredményén. A Globus Rt. az első félévben az egy évvel korábbinál közel 43 százalékkal nagyobb, 13,5 milliárd forint feletti nettó árbevétel mellett 907,7 millió forint üzemi nyereséget ért el. A két fontos magyar makrohír a féléves külker és a héthavi monetáris bázis. Idén az első félévben a kivitel értéke 4411 milliárd forint, a behozatalé 4761 milliárd forint volt. Az export értéke nem változott, a behozatalé 3 százalékkal csökkent 2001 első félévéhez képest. A deficit 350 milliárd forint, ez 159 milliárd forinttal alacsonyabb a tavalyi év első felében regisztrált adatnál - a KSH ma napvilágot látott előzetes adatai szerint. Az MNB adatai szerint a monetáris bázis július végi állománya 19,6 százalékkal volt magasabb mint 2001 júliusában, így 1660 milliárd forintot tett ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!