DÉLELŐTTI ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmúlt hét jól végződött mind a tengerentúli, mind a legfontosabb nyugat-európai börzéken. Ma a gyenge startot követően - fél órával nyitás után - a CAC-40 már 0,2 százalékkal emelkedett, miközben a Footsie 0,1, a DAX pedig 1,0 százalékos mínuszban volt.
Ádám Viktor, 2003. február 24. hétfő, 09:29
Fotó:

A NAPI Gazdaság által megkérdezett hat makroelemző átlag 590 millió euróra teszi a folyó fizetési mérleg tavaly decemberi hiányát - az adatot holnap teszik közzé -, ezzel 3,74 milliárd euróra emelkedhetett a 2002-es éves deficit. A hiány 2001-ben csak 1,24 milliárdot tett ki.

Ami a már megjelent adatokat illeti, tavaly a magyar export volumene 6, az importé 5 százalékkal bővült, így az áruforgalmi egyenleg hiánya a megelőző évihez képest 87 milliárd forinttal 830 milliárdra csökkent - jelentette a KSH.

Közös megegyezéssel 2003. április 30-i hatállyal távozik a NAPI Gazdaság Kiadó Kft-től Werner Péter (34), aki az elmúlt másfél évben a kiadó ügyvezető igazgatója volt, 1998-1999-ben pedig felelős szerkesztője.

A 450-es mobiltelefon frekvenciát ma Magyarországon csupán húszezren használják, s az új előfizetők csak hozott telefonnal csatlakozhatnak a Westel Rádiótelefon Kft.-hez, ugyanis a cég már nem kínál új készüléket - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy egy román szolgáltató érdeklődik a magyarországi hálózat iránt.

A legnagyobb európai hírlapkiadó vállalatnak számító Axel Springer Verlag AG 2002-ben több mint megtriplázta, azaz 110 millió euróra növelte profitját, ugyanakkor az átszervezési program miatt bevételei csökkentek.
Az AOL Time Warner médiakonszern tárgyalásokat kezdett a brit EMI Group Plc-vel a Warner Music többségi részvénypakettjának eladásáról - értesült a Wall Street Journal. Az ügylet értékét elemzők 3 és 4 milliárd dollár közötti összegre becslik, bár a terveket beárnyékolhatja, hogy az európai illetékesek nem nézik jó szemmel az ilyen súlyú fúziós törekvéseket.
A világ legnagyobb hirdetési csoportja, a WPP Group Plc az elmúlt évben ötödével kisebb forgalom mellett a várt, 400 millió fontos eredményt hozta.
Reflektorfénybe került az adózási fegyelem az USA-ban, miután Bush elnök az adócsökkentést állította vitatott költségvetési programja középpontjába, illetve miután kiderült: olyan nagyvállalatok, mint a General Electric vagy a Microsoft alacsonyabb kulccsal adóznak, mint a magánszemélyek többsége.

Januárban év/év alapon 1,6 százalékkal, hó/hó alapon 1,3 százalékkal nőttek a német termelői árak, nagyrészt az olajárak megugrása miatt. Anélkül számolva a havi emelkedés csak 0,2 százalékos volt. A német inflációs mutatók befolyásolhatják az ECB jövő héten esedékes kamatdöntését is; a bank elnöke, Wim Duisenberg a G-7 hétvégi tanácskozásán szokatlanul egyértelműen utalt egy várható vágásra.

Minden rendkívüli esemény nélkül is megközelíti a csaknem 36 dolláros magasságot az olajár: az ázsiai elektronikus kereskedésben 40 centtel drágulva, hordónként 35,98 dollárt ért el.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK