A Mol bejelentette, hogy szerdán literenként 3 forinttal csökkenti a benzin árát, a gázolajét pedig 4 forinttal viszi lejjebb. A Németországban kirobban Nitrofen-botrány miatt az FVM azonnali hatállyal előírta, hogy az onnan érkező biobaromfihús szállítmányokat 2002. június 4. éjfélig a határállatorvosnak "a szállítmány csak akkor hozható belföldi forgalomba, ha a nitrofen kimutatásra irányuló laboratóriumi vizsgálatok negatív eredményűek" záradékkal kell ellátnia. Június 5 0 órától a baromfihús csak akkor importálható, ha a szállítmányt a német hatóság igazolása kíséri, miszerint a baromfihúst megvizsgálták és az nem mutatott ki nitrofent. Az eurózóna beszerzési menedzserindexe (PMI) májusban 51,5 pontra nőtt az áprilisi 50,7-ről, ezzel második hónapja van a feldolgozóipar növekedését jelző 50 pont fölött. A leggyorsabban Görögországban, Spanyolországban és Írországban bővül a szektor. Az eurózóna legnagyobb gazdaságában, Németországban a PMI még egy hajszállal elmaradt a növekedést jelző határtól: 49,8 pontra nőtt az egy hónappal korábbi 49,1 pontról. A termelési részindex 51,8 pont lett, a felmérés készítői szerint jobban is sikerülhetett volna, ha nincsenek a sztrájkok. Áprilisban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak az eurózónában, főleg a dráguló energia miatt - jelentette az Eurostat. Az energiaszektorban 0,8 százalékkal drágult az élet. Éves összevetésben 0,7 százalékkal csökkent a termelői árindex. Orosz és német érdekeltségek egy új kőolajtőzsde felállításának terveit dédelgetik - adta hírül a Handelsblatt. Az új kereskedési hely vélhetően konkurenciát állítana a világ két vezető olajpiacnak a londoni és a New York-i kőolajtőzsdének, különösen annak tükrében, hogy az elszámolás szintén dollár alapú lenne. A szükséges infrastruktúrát a lipcsei székhelyű Európai Energiatőzsde (EEX) adná.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!