DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Európában csak a FTSE 100 esik kitartóan - mínusz 1,64 százaléknál jár - , a DAX 0,76 százalékkal, a CAC 40 0,90 százalékkal erősödött eddig. Az S&P futures 3 pontos pluszban van. Az olajrészvények mindenütt esnek, követve a kőolaj árát, amit a jelentős amerikai raktárkészletekről szóló API-jelentés nyomott le.
Szabó Márta, 2002. június 5. szerda, 12:50

László Csaba pénzügyminiszter felmentette elnöki tisztéből és igazgatósági tagsága alól Kalmár Istvánt, vezérigazgatói munkaviszonyát pedig azonnali hatállyal megszüntette. A miniszter egyúttal felkérte Szivi Lászlót a Magyar Posta Rt. főigazgatóját, hogy a mai naptól további intézkedésig megbízottként lássa el a Magyar Posta Rt. vezérigazgatói teendőit.
Magyarországon az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2002 áprilisában 4,5 százalékkal, az év első négy hónapjában pedig 1,3 százalékkal nőtt, előzetes adatok szerint - jelentette a KSH. Az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent áprilisban a termelés volumene a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index szerint.
Az ipari termelés nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakult, hiszen nem indult még be a feldolgozóipar növekedése - mondta a NAPI Online érdeklődésére Kaposi Zsolt, az OTB Bank Rt. elemzője. Hozzátette: nincs még külső konjunktúra, szolídabb növekedésre pedig a második félévben lehet számítani, amikor az eurózóna és az amerikai gazdaság is fellendülésbe kezd. A magyar ipari termelés bővülésére a negyedik negyedévben lehet számítani. Üteme előreláthatóan nem lesz kétszámjegyű, így a GDP növekedése is 3 százalék körül várható - vélekedett az elemző.
Borúlátóan ítéli meg a telekommunikációs ágazat esélyeit a világ legnagyobb mobiltelefon-berendezésgyártója, a svéd Ericsson. A csoport vezérigazgatója, Kurt Hellström a Financial Timesnak úgy nyilatkozott: arra is számítani kell, hogy még jövőre sem javul a piac. Hellström leginkább abban reménykedik, hogy a hálózatok műszaki minőségének rohamos romlása miatt különösen Nyugat-Európában a telefontársaságok kénytelenek lesznek befektetni a felújításokba. A nyilatkozat mélyre nyomta a többi érintett árfolyamát is, az MMO2 már 7,7 százalékkal, a Vodafone esett Londonban.
A magyar Vodafone szükségesnek tartja a hírközlési törvény módosítását több ponton, annak érdekében, hogy a mobilpiacon is komoly verseny alakulhasson ki - nyilatkozta a cég vezérigazgatója. Vitai Attila szerint a jogszabálynak rendelkeznie kell a mobiltelefon-számok hordozhatóságáról is; a törvény ma csak azt írja elő, hogy ennek lehetőségét 2003-ra meg kell teremteni a vezetékes szolgáltatás esetében. A vezérigazgató azt is nehezményezi, hogy az állami szektorban nem pályáztatás útján választják ki a mobilszolgáltatókat.
Az euróövezet szolgáltatási beszerzési menedzser indexe (PMI) 52,1 pontra csökkent májusban az áprilisi 53,3 pontról. A német index 49,1 pontra esett vissza májusban az áprilisi 52,0 pontról, s ezzel ismét a növekedés/zsugorodás határát jelző 50 pont alá került. A francia szolgáltatási PMI 54,9 pont lett az áprilisi 55,5 pont után.
Az első negyedévben 442,1 millió dollár hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg Csehországban, szemben a tavalyi utolsó negyedév 632,3 millió dolláros deficitjével. A két és fél éve a legkisebb hiányt az erős korona által lenyomott importárakkal magyarázzák.
A külföldi működőtőke beáramlása lassult - 635,6 millió dollár érkezett be az előző negyedévi 1,7 milliárd után - , de a folyó negyedévre ismét meglódul, hiszen az állami gázholding eladásából 4,1 milliárd euró folyik be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK