DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Az európai tőzsdék a délelőtt folyamán tovább erősödtek: a frankfurti DAX 2,17 százalékkal, a párizsi CAC 2,70, a londoni FTSE index pedig 1,21 százalékkal emelkedett. A BUX csak mérsékelten követte az európai trendet, 46 pontos emelkedéssel 7960 ponton áll. A forint gyengült, az euróra 242,57 forintos árfolyamon kötnek üzleteket, ami 12,14 százaléknak felel meg az intervenciós sáv erős oldalán.
NAPI, 2002. június 17. hétfő, 12:49

Amíg az európai tőzsdéken a bank- és olajrészvények vezetik az emelkedést, addig Budapesten szektortól függetlenül egyenletes emelkedést mutatnak a főbb papírok. a Mol 5130, a Richter 15700, a Matáv 875, az OTP pedig 2199 forint, vagyis nem sokat változott a kép nyitáshoz képest. A legnagyobb vesztes az ÉDÁSZ és a Humet, előbbi 15 315, utóbbi több mint öt százalékkal 35 forintra zuhant.
Ez év végére 5-5,5 százalékos inflációra számít László Csaba pénzügyminiszter, vagyis az az MNB által meghatározott, 3,5-5,5 százalékos sávon belül marad, de annak felső határa közelében. Jövőre azonban a miniszter jóslata kedvezőtlenebb az MNB előirányzatánál - a bank 2003 végére 2,5-4,5 százalékos fogyasztói árindex-növekedést irányzott elő, László 4,5-5,5 százalékkal számol.
Június 19-én, szerdán 0 órától a Mol Rt. a motorbenzin és a gázolaj fogyasztói árát literenként 2 forinttal emeli. Az autógáz ára nem változik.
Ma mutatta be legújabb, 6610-es színes képernyős mobiltelefonját a Nokia. A Java technológiájú új készülék teljes színes kijelzővel és multimédiás üzenetküldő szolgáltatással (MMS) rendelkezik, s a többszólamú csengőhangok választási lehetőség mellett még sztereó FM rádió is van benne.
Befektetési szakértők szerint a Vivendi Universal SA várhatóan eladja a Groupe Canal Plus-t, Európa legnagyobb fizetőtévéjét, mindössze két évvel azután, hogy 9 milliárd dollárért megszerezte magának.
A sváci Nestlé SA, a világ legnagyobb élelmiszeripari konszernje többségi részesedést szerez az Egyesült Államok vezető jégkrémgyártójában. A Nestlé beviszi amerikai fagylalt-üzletágát 55 millió részvény fejében a Dreyer's Grand Ice Cream Inc.-be, s ezzel a cégben részesedése a jelenlegi 23-ról 67 százalékra emelkedik.
Megszületett a Magyarországon két éve folyó Graphisoft - CadLine jogvitához kapcsolódó első ítélet egy külföldi bíróságon. A Graphisoft németországi képviseletét a hamburgi bíróság marasztalta el, mert valótlan tényeket állított piaci versenytársa, a CadLine Kft. termékéről, az ArchLINE építészeti tervező szoftverről - áll a CadLine sajtóközleményében.
Július 2-ra napolták el a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. mai közgyűlését a részvényesek 99,93 százalékos jelenléte mellett, a 99,9 százalékos tulajdonos ÁPV Rt. képviselője kezdeményezésére. A mára összehívott közgyűlésnek két napirendi pont javaslata volt: az egyik a Magyar Villamosirányító Rendszer (MAVIR) Rt. részvényeinek átruházása az államra, a másik a igazgatósági tagok visszahívása és újraválasztása. A halasztás vélhetően ez utóbbival függ össze.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK