DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Miközben a nyugat-európai börzéken nem javul a helyzet, a BUX már nyitóértéke felett áll, bár még így is elmarad a tegnapi zárástól. A dollár gyengült, a zöldhasú egységének kurzusa 224 forint alatt áll.
Ádám Viktor, 2003. március 5. szerda, 11:53
Fotó:

Dél előtt a CAC-40 0,8, a DAX 0,7, az FTSE-100 pedig 1,1 százalékos mínuszban volt. A BÉT indexe eközben 0,3 százalékos veszteséggel 7 011 ponton állt. A blue chipek közül a Matáv 11, a Mol 15, a Richter pedig 55 forintos gyengülést szenvedett el, míg az OTP 11 forinttal drágult. Az Egis 100 forinttal erősödött, az Elmü 775 forintos mínusznál tartott.

A vártnál rosszabb, tegnapi költségvetési adat nyomán gyengült a magyar fizetőeszköz az euróhoz viszonyítva, a dollár kurzusa pedig 224 forint alá került a bankközi devizapiacon.

A koalíció 35 milliárdos módosító indítványával elfogadták a Főváros idei költségvetését. A 4-es metróra továbbra is elkülönítetten szerepel az a 20 milliárd forint, ami korábban megmaradt ebből a keretből. Az elfogadott módosításokat részvény-eladásból szeretné finanszírozni Budapest. A Főváros jelenleg az Elmüben és az MVM-ben birtokol jelentősebb részesedést, a portfólióban információink szerint nagyobb súllyal szerepelnek tőzsdén kívüli részvények.

Öt újabb tanút, köztük Járai Zsigmond jegybank-elnököt hallgat ki ma a rendőrség Princz Gábor ügyében - írja a Népszabadság. Elképzelhető ugyanis, hogy a Postanbank korábbi főnökét mégis megvádolják a gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként elkövetett 35 milliárdos hűtlen kezeléssel.

Az RTL csoport Gerhard Zeilert választotta meg a társaság vezérigazgatójának. A posztot korábban betöltő Didier Bellens a fő tulajdonossal a Bertelsmannal való konfliktus miatt kényszerült távozni Európa legnagyobb tévékonszernjének éléről.

Az IBM tegnap közleményben jelentette be, hogy tűzveszély miatt visszahívja két régebbi monitormodelljét. Az intézkedés 117 ezer darab, 1997-ben gyártott készüléket érint - írja a hwsw.hu.

A Pepsi-üdítők legnagyobb palackozója, a Pepsi Bottling Group Inc. a rendkívül rossz észak-amerikai időjárásra hivatkozva profitfigyelmeztetést tett közzé.

"Nem különösebben aggódom a dollár gyengélkedése miatt" - nyilatkozta az amerikai pénzügyminiszter John Snow. Szavainak azonnal meg is lett a hatása, a zöldhasú 1999 márciusa óta elöszőr 1,100-ra gyengült az euróval szemben. A kommentárok Snow kijelentéseiben az erős-dollár-politika elhagyását vélik felfedezni, ám a pénzügyminiszter szóvivője ezt cáfolta.

Kuvait felszólította a világ tűzoltóit, álljanak készenlétben, hogy egy esetleges amerikai támadást követően azonnal az Öböl térségébe indulhassanak. Az 1991-es háborút követően a visszavonuló iraki csapatok ugyanis felgyújtották az apró monarchia 730 kútját, melynek során egymilliárd hordó olaj égett el és borította hónapokra sötét felhőbe az országot.

Az Egyesült Államok 24 nagy hatótávolságú B-52-es és B-1B bombázót vezényelt a Csendes-Óceán nyugati térségébe válaszul a hétvégi észak-koreai provokációra. A nukleáris programja újraindítását tervező kommunista rezsim ezt egyértelmű háborús fenyegetésnek minősítette. Észak-Korea a háború elkerülésének egyetlen lehetőségét az amerikaiakkal aláírandó megnemtámadási szerződésben látja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK