DÉLI ÖSSZEFOGLALÓ

Az európai vezető tőzsdeindexek még mindig menetelnek felfelé, a FTSE 100 2,13 , a DAX 2,60 százalékos, a CAC 40 2,96 százalékos emelkedésnél tart. Az S&P futures 6 pontos pluszban van. A BUX is követi trendet, 1,7 százalékos emelkedéssel, a vezető részvények mind erősödnek.
Szabó Márta, 2003. március 21. péntek, 11:38
Fotó:

A nemzetközi rally ellenére sok elemző számít arra, hogy az indexek még nagyot eshetnek pénteken, miután senki nem tudja megjósolni, mit hoz a harcmezőkön a hétvége. Az utóbbi néhány napban semmi más nem vezérelte a börzék hangulatát, mint a közel-keleti hírek. A háború eseményei azonban megjósolhatatlanok - egyelőre nincs jele a beígért sokkoló csapássorozatnak - , a legtöbb befektető pedig ilyen körülmények közt nem mer nyitott pozícióval nekivágni a hétvégének. Ráadásul az USA ma megjelenő februári inflációs adata sem ígér sok jót, az elemzők 0,5 százalékos havi növekedést várnak a januári 0,3 után.

Meglepetésre nem a várt papírforma szerint zajlott a Zalakerámia mai közgyűlése. Az új tulajdonos Intergazprom Invest és az ÁÉB több kérdésben látványosan szétszavazott, demonstrálandó ország-világ, s a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének színe előtt, hogy független tulajdonosai a csempegyártó csoportnak.
A közgyűlés már első nekifutásra határozatképes volt, a részvényesek 51,3 százaléka regisztráltatta magát a 10 órás kezdés előtt. A magas részvételi arány a két nagyrészvényes, az Intergazprom Invest és az Általános Értékforgalmi Bank jelenlétének volt köszönhető; rajtuk kívül alig pár száz darab papír szavazott.
A közgyűlés levezető elnöke az első napirendi pontbak megfelelően javaslatot tett a már hosszú ideje el nem fogadott 2001-es beszámoló elfogadására, a meglepetés ekkor következett. Az ÁÉB képviselője szükségesnek érezte megjegyezni, hogy kifogásaira a 2001-es beszámolóval kapcsolatban mind a mai napig nem kapott választ az igazgatóságtól, sem a kérésére azt felülvizsgáló KPMG-től.
Az ÁÉB ezután - demonstrálandó a befektetők és a közgyűlés jegyzőkönyvét később olvasók számára - látványosan leszavazta a beszámoló elfogadásáról tett javaslatot, míg az Intergazprom Invest Rt. (legalábbis a szavazati arányok alapján) megszavazta azt. Így tett a bank a következő napirendi pont esetében is, így a Zalakerámia rendes éves közgyűlésén várhatóan a részvényesek ismét újratárgyalják a tavalyelőtti beszámolót, hiszen annak elfogadásához 75 százalékos többségre lett volna szükség.
Az előző tánclépéseket végigjárták a részvényesek az idei üzleti tervekről szóló napirendi pontoknál is: az ÁÉB jegyzőkönyvbe kifogásolta az üzleti terv színvonalát, az ellenszavazatok és tartózkodások miatt e napirend elfogadása is meghiúsult (Ezúttal vigyáztak arra, hogy a szavazati arányok ne egyezzenek meg az előző napirendi pontnál felmutatottal.)
Az ÁÉB kifogásaira az üzleti tervvel kapcsolatban egyébként Takáts Imre vezérigazgató megjegyezte: azt a részvényessel egyeztetve készítették, így számára érthetetlenek a felmerülő aggályok. Véleménye szerint egyébként ennél részletesebb üzleti terv nyilvánosságra hozatala sérthetné a Zalakerámia üzleti érdekeit is, hiszen az az iparágban egyedüli nyilvános társaságként működik Magyarországon.
Az igazgatósági tagok megválasztásánál - az összes korábbi tag lemondása után - folytatódott a két nagyrészvényes függetlenségének demonstrálása. Mindkét részvényes saját tagokat delegált: az ÁÉB Megdet Rahimkulovot és Andrej Gyentyevet, az I.G.P.I. a régóta zalakerámiás Albrecht Lórántnét és a szintén régóta a céghez kötődő Hegyi Sándort; ezen felül biztosították az ÁÉB-Intergazprom többséget is, Petre Gábor I.G.P.I. vezérigazgató jelölésével.
Az üzleti terv és a tavalyelőtti beszámolónál történt szétszavazás után a részvényesek már nem érezték szükségét további függetlenség-shownak, s a javasolt igazgatósági tagokat 100 százalékos helyeslés mellett elfogadták. Az új igazgatóság 2008-ig marad hivatalban. Az fb nem dolgozói küldöttei is lemondtak, az irányító pozícióba került részvényesi duett minkét tagja egy-egy tagot jelölt helyükre.


A Pevdi Divat Kft. 11,2 százalékos befolyást szerzett a Pannonplastban - jelentette be a Pevdi a Magyar Tőkepiacban.
A NAPI Gazdaság korábbi információi szerint a február közepén a kibocsátó által kért tulajdonosi megfeleltetés során kiderült, hogy a Betonút Rt. 4,9, a solymári Pevdi Kft. egyik utódcége, valamint egy budapesti Opel-márkakereskedés egyenként 4-4 százalék körüli részesedéssel rendelkezett a Pannonplastban. Jelek szerint e csomagok kerülhettek át azóta a ma közvetlenül és közvetve 12,48 százalékos részesedéssel bíró Britton Capital and Consultinghoz. A ceglédi bejegyzésű Pevdi Divat Kft. mostani megjelenésével a második legnagyobb tulajdonos lett a Pannonplastban.
A korábban a 10,01 százalékos részesedéssel rendelkező Karsai Holding által ostromolt Pannonplast vezetése ellenséges felvásárlási kísérletnek minősíti a Britton megjelenését - derült ki a menedzsment tegnapi ülésén. A társaság április 30-án tartja idei éves rendes közgyűlését, ahol a menedzsment sorsa is eldőlhet, a tulajdonosi összefogástól függően.
A Pannonplast-csoport a tavalyi évét 878 millió forint veszteséggel zárta, szemben az előző évi 1,289 milliárd forint nyereséggel. A csoport konszolidált árbevétele tavaly 27,028 milliárd forint volt, 5,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál; 2003-ra 588 millió forint nettó nyereséget és 28,6 milliárd forint árbevételt terveztek.

A Matáv igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek - tette közzé a társaság. Ekkora osztalékot még soha nem fizetett a telekommunikációs cég.
Az utóbbi években ugyan folyamatosan nőtt a Matáv osztalékhányada, ám a telekom cég különböző indokokkal (mint például a magas beruházási igény) mindig alacsonyan tartotta a részvényeseknek kifizetett összeget. Tavaly a társaság még a Deutsche Telekomnak a Westel többségi pakettjének megszerzéséért kifizetett 226 milliárd forint okán húzta meg az osztalék szintjét 11 forinton. A mostani "óriási lépéssel" a Matáv 20 százalékra emelte a kifizetési rátát a korábbi 13,5 százalékról, ám a lépés hátterében ismét a német anyacéget kell sejtenünk, hisz az összesen 18,5 milliárd forintnyi osztalékból 11 milliárd a Deutsche Telekomot terheli.
A cég igazgatósága és felügyelő bizottsága megtárgyalta a Matáv Rt. és a Matáv Csoport magyar számviteli szabályok szerint készült 2002. évi gazdálkodásáról szóló éves beszámolóját és azt elfogadásra javasolja a közgyűlésnek.
A Matáv stratégiai prioritása továbbra is az, hogy középtávon értékteremtő akvizíciókat hajtson végre, a jövőbeli potenciális akvizíciók feltétele, hogy a mérleg kellően rugalmas legyen. A Matáv jelenlegi becslése szerint ez akkor érhető el, ha az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 30-40 százalék között van. A Matáv célja, hogy az osztalék összegét forintban kifejezve tovább növelje, miközben az eladósodottsági ráta a fenti határok között marad.


Mégsem szeretnék elutazni az Irakhoz közeli Törökországba, ugye visszakaphatom az előleget? A Népszabadság szerint erre a kérdésre nem egyöntetű az utazási irodák válasza. Van, amelyik igennel felel, de a német tulajdonú cégek, így például a Neckermann és a TUI a részvételi díj tíz százalékát semmiképpen és soha nem fizeti vissza az utasnak. Hogy azon felül még mennyit tart vissza, az attól függ, hogy hány nappal az utazás előtt lép vissza a turista.
A Neckermann a részvételi díj 85 százalékával terheli meg az utast, ha csak az indulás előtt három nappal sztornírozza jelentkezését. Ha viszont jó három héttel - a 20. és a 29. nap között - lép vissza, az útnak alig a negyedét kell kifizetnie. A szintén a legnagyobb kiutaztatók közé tartozó Eurotoursnál is a sztornírozás általános szabályai szerint járnak el, amihez hasonló százalékos rendszer tartozik, mint a Neckermann-nál, azzal a különbséggel, hogy 30 nappal az indulás előtt kötbérmentesen léphet vissza az utas. A kérdésre, miért nincsenek tekintettel a háborús helyzetre, az Eurotours vezérigazgatója, Kenessey Gábor így felelt: a Külügyminisztérium közleményében szerepelnek azok az országok, amelyek felkeresése nem ajánlatos, és azokba nem is szervezünk utakat. A Malév is sorra mondja le az oda irányuló járatait.

Az utazási irodák szövetségének (MUISZ) kiutazásszervező bizottságát Hóka Péter vezeti, aki arról tájékoztatta a lapot, hogy ma körlevélben kérik fel tagszervezeteiket: fogadják el kötbérmentesen a lemondásokat azokra az utazásokra, amelyek a háborús térségbe, például valamelyik Irakkal szomszédos országba irányulnak.
A MeH turisztikai államtitkárságának hivatalát vezető Székely György szerint már tegnap felkérték azokat a túraszervezőket és utazási irodákat, amelyek társasutazást hirdetnek a Külügyminisztérium által meglátogatásra nem ajánlott országokba, hogy ezt a gyakorlatot lehetőleg ne folytassák.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK