A Matáv gyengélkedik, a Mol és a Richter mintegy 1 százalékos drágulást mutat, az OTP pedig a maga 0,3 százalékával járul hozzá a BUX emelkedéséhez. Miután visszaengedték a parkettre, a NABI papírjai több mint 3 százalékkal drágultak. Az árfolyamemelkedés hátterében az áll, hogy a buszgyártó peren kívüli egyezségre jutott a TPI-jal a kompozit buszok gyártásához szükséges technológia átadásáról. Beszerzési menedzserindex-dömping van ma. A magyar mutató júniusi értéke 54,5 pont volt, ami bár magasabb az elmúlt öt évében mért júniusi indexértékek átlagánál, az előző havitól 0,4, az egy évvel korábbitól pedig 4,5 ponttal marad el. Az index - mivel továbbra is 50 pont felett van - növekedést jelez. Európában már rosszabb a kép: német BMI sokkal gyengébb lett a vártnál, az olasz a várakozásoknak megfelelően csökkent, a francia pedig szerencsére nem romlott tovább. Mivel mindhárom mutató 50 alatt van, nem is csoda, hogy az az eurózóna beszerzési menedzserindexe sem lett valami fényes, vagyis 47,9 pontra esett. A mutató eddigi fennállása óta mindössze két hónapban volt ilyen alacsony, s ez a harmadik egymást követő hónap, amikor az index a visszaesére utaló 50 pont alatt van. Az USA beszerzési menedzserindexe júniusban ugyan a vártnál jobban, 44,7 pontra nőtt, ám ez is a termelés csökkenését jelzi. Jó hír ugyanakkor, hogy májusban éves szinten 2,9 százalékra lassult az olasz termelői árak növekedése, s az USA-ban az építőipari kiadások növekedési üteme 0,3 százalékon maradt. Az Egyesült Államokban májusban a személyes kiadások a vártnál jobban, 0,5 százalékkal, míg a személyes jövedelmek a prognosztizáltnál kevésbé, 0,2 százalékkal nőttek. A nemzetközi tőzsdéken nehéz napjuk van a félvezetőgyártók papírjainak, ugyanis az iparági szövetség szerint a globális chip-piac áprilisról májusra több mint 7 százalékkal szűkült. Az Intel Corp. bemutatta két legújabb és leggyorsabb processzorát, az 1,6 és az 1,8 GHz-es órajelű Pentium 4-est, s azt tervezi, hogy még a folyó negyedévben piacra dobja a 2 GHz-re felturbózott processzorát is. A hagyományos gazdaságban az amerikai Minnesota Mining & Manufacturing Co. (3M) - a gazdaság lassulására és az erős dollárra hivatkozva - profit warningot jelentett be. Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn a parlamentben hatéves időtartamra - a miniszterelnök javaslatára - a Magyar Nemzeti Bank alelnökeivé nevezte ki Auth Henriket és Adamecz Pétert. Miután lejárt megbízatása, Antal Erzsébet vezérigazgató közös megegyezéssel távozott a Malévtól, s posztját július 1-től a Váradi József, a légitársaság eddigi kereskedelmi vezérigazgató-helyettese tölti be. Görögországban is találtak BSE-vel fertőzött szarvasmarhát, az érintett tehenészetben található mintegy 150 jószágot már megsemmisítették. A háromhónapos MNB-kötvények mai aukcióján az egy héttel korábbinál 16 bázisponttal magasabb, 10,85 százalékos átlaghozam alakult ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!