DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

A londoni tőzsdét kivéve az összes jelentős mutató növekedést mutat. Az FTSE 100 mínusz 1,4 százaléknál jár, míg a DOW 0,9 pluszban volt négy óra után. A Nasdaq 0,6 százalékkal nőtt. A DAX közel egy, a CAC-40 1,24 százalékkal erősödött, az S&P 500 pedig fél százalékos növekedést produkált eddig. A Budapesti Értéktőzsde indexe szintén erősödést mutat, a tegnapi záróárhoz képest mintegy 0,4 százalékkal növekedve 8136 ponton áll jelenleg.
Almási Gábor, 2002. június 5. szerda, 16:25


Az ISM által számított nem feldolgozóipari beszerzési menedzserindex májusi értéke az áprilisi 55,3 pont után, illetve a Bloomberg prognózisában szereplő 56 pont helyett 60,1 pont lett. Ez az egyesült államokbeli szolgáltatószektor kibocsátásának várakozásokon felüli bővülésére utal, s mint ilyen, igen jó hírt jelent a részvénypiacoknak is.

A dollár erősödött mind az euróval, mind pedig a jennel összehasonlítva azt követően, hogy a Federal Reserve elnöke pozitívan nyilatkozott az amerikai gazdaság kilátásairól. Alan Greenspan tegnap úgy fogalmazott, hogy az amerikai gazdaság egyre jobb állapotban van, s felfelé tart. A piac kedvező jelként értékelte a Fed vezérének szavait, melyek nyomán az euró árfolyama 94 alá esett, a jen/dollár kurzus pedig 124 fölé ugrott.
Az Egyesült Államok 29 szövetségi államának főügyészei kedden azzal vádolták meg a Bristol-Myers Squibb gyógyszergyártó vállalatot, hogy számtalan tisztességtelen eszközzel igyekezett a piacról kiszorítani a rákbetegségben szenvedők életének meghosszabbítására sikerrel alkalmazott Taxol elnevezésű gyógyszer alacsonyabb áron előállított verzióit. Az ügyészek a vádiratban arra szeretnék kötelezni a Bristol-Myers-t hogy fizesse meg azt az összeget, melyet a tisztességtelen eszközök alkalmazása révén nyert a Taxol 1997 és 2001 közötti forgalmazásával, miután lejárt a gyógyszerre vonatkozóan a céget illető 5 éves kizárólagos kereskedelmi jog.

Az IBM legutóbbi átszervezési lépései a második félévben már meghozhatják gyümölcsüket, ám a második negyedévi profitelvárakozást veszély fenyegeti - vélekedett a Goldman Sachs elemzője, akit a Reuters idézett. A szakértő szerint az IBM az átszervezés révén kisebb kereslet mellett elérheti, vagy akár felül is múlhatja az elemzői eredményvárakozásokat. A pozitív hatások elsősorban a második félévben mutatkoznak meg, a második negyedévi számok azonban veszélyben vannak - reagált az elemző a kék óriás tegnapi bejelentésére, amely szerint a vállalat létszámleépítései és a merevlemez-gyártó részleg Hitachinak történő eladása 2,5 milliárdos rendkívüli kiadással jár.
Az USA második legnagyobb távolsági telefontársasága, a WorldCom Inc. a költségek csökkentése és a cég talpra állítása érdekében 20 százalékos létszámleépítésre készül. A társaság mintegy 16 ezer munkahely megszüntetését tervezi, de az elbocsátások pontos menetéről szóló terv még kidolgozás alatt áll - jelentette a Reuters.
Az Atos Origin SA, Franciaország második legnagyobb számítástechnikai vállalata bejelentette, hogy meg kívánja vásárolni a KPMG International könyvelő- és tanácsadócég Nagy-Britanniában és Hollandiában működő tanácsadó részlegét. Az ügylet 657 millió eurót tesz ki, és a vásárlással olyan ügyfelek is az új tulajdonoshoz kerülnének, mint a Microsoft Corp. - írja a Bloomberg. A párizsi székhelyű Atos vállalat 422 millió eurót fizetne készpénzben, míg a vételárból fennmaradó 235 millió eurót 3,66 millió új, részvénnyé alakítható kötvény kibocsátásával kívánják fedezni.
A Wal-Mart Stores Inc. - a legalább egy éve nyitva tartó üzleteit figyelembe véve - májusban az egy évvel korábbinál 6,2 százalékkal nagyobb forgalmat ért el. Az összes boltot beszámítva az eladások 11,5 százalékkal 18,3 milliárd dollárra bővültek - jelentette a Reuters.

Bulgária mind az öt pályázót meghívta a bolgár dohánymonopólium, a Bulgartabak 80 százalékára kiírt privatizációs tengerre - jelentette a Reuters a bolgár gazdasági minisztert idézve. A tárca vezetője kijelentette, hogy a fizetendő ár helyett a pályázaton az a legfontosabb szempont, hogy a potenciális vevő a lehető legtöbb, belföldön termelt dohány felvásárlását garantálja. Az idei év kulcsfontosságú bolgár privatizációs ügyletére árnyék is vetül, hiszen a nagy nemzetközi dohánycégek nem mutattak iránta érdeklődést.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júliusban bezárja közép-európai regionális irodájának budapesti közponját. Az iroda vezetője elmondta, hogy a térség országainak közelgő EU-csatlakozása miatt okafogyottá vált a hivatal itteni működése. A Valutaalap regionális vezetője elmondta, hogy főként olyan országokban tartanak fenn kihelyezett részleget, ahol pénzügyi tevékenységet is kifejt a szervezet. Roger Nord elmondta azt is, hogy a budapesti iroda bezárását követően az IMF Varsóban és Pozsonyban fenntartott hivatala még működni fog egy darabig, ám az elkövetkezendő pár évben azok is bezárnak majd.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK