DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Esésben voltak délután háromnegyed négykor a nyugat-európai indexek, különösen miután lefelé nyitottak a tengerentúli mutatók. A DAX 3,0, a CAC-40 2,4, a FTSE-100 pedig 1,0 százalékos mínuszban volt, míg New Yorkban A Dow Jones és a S&P-500 0,7, míg a Nasdaq 2,0 százalékkal gyengült negyed óra alatt. A BUX viszont 0,9 százalékos emelkedéssel 7 950 pontra hízott.
Kummer Krisztián, 2003. január 17. péntek, 15:45
Fotó:

A Matáv árfolyama 0,2 százalékkal esett, a Mol kurzusa azonban 85, az OTP-é 16, míg a Richteré 170 forinttal drágult.

A forint kurzusa a tegnapi kamatvágás után nagyot esett majd nagyjából stabilizálódott, délután 11 százalék körül állt a sáv erős oldalán.

Akár 8 milliárd forint nyereséget is realizálhatott egy nap alatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy a mai nap folyamán túladott a szerdán és csütörtökön spekulációs céllal befolyt 4-5 milliárd euró egy részén - közölték a NAPI Online-nal piaci szakértők.

Szerda óta az interneten is elérhető a "földért életjáradékot" elnevezésű program pályázati kiírása. A program keretében a hatvan év fölöttiek az egy és húsz hektár közötti földbirtokukat felajánlhatják a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek, cserébe pedig életjáradékot kapnak.

A PSZÁF visszavonta a Société Générale Hungária Pénzügyi Rt. tavaly július 11-én kelt, pénzügyi szolgáltatás végzésére vonatkozó engedélyét, s egyidejűleg elrendelte az rt. végelszámolását.

Magyar állampolgárok csak azután utazhatnak útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal az Európai Unió országaiba, hogy Magyarország is csatlakozik a Schengeni Egyezményhez. Ennek időpontja várhatóan 2006-2007 lehet.

A pénteki nyitásban gyengült a lengyel zloty, és kereskedők nem zárják ki árfolyamának további esését sem, mivel a befektetők profitot realizálnak, hogy fedezhessék forintpozícióik veszteségeit.

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. pénteken kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a horvát kormányhoz az INA horvát olaj- és gázipari társaság 25 százalék plusz 1 részvény részesedésének megvásárlására.

Az iraki háborús félelmek hat éves csúcspontra tornázták fel az arany árfolyamát: a befektetők akció esetén rendszerint visszatérnek a hagyományos vagyontárgyakhoz. Az arany ára unciánként 356,5-357,25 dollárra kúszott fel ma a londoni piacon.

Egy éve nem látott mértékben bővült tavaly novemberben az eurózóna ipari termelés: 1,0 százalékkal nőtt októberhez képest, miközben az elemzők várakozásainak átlaga alig a tizede volt annak.

Fellángolt a vita Olaszországban az euróról. Minden panasz előjön ismét, pedig csak annyi történt, hogy egy nagyáruházban újra fizetni lehetett a már megszűnt lírával.

Az argentin kormány a pénteki határidő lejárta előtt 1,056 milliárd dollárt fizetett vissza a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Ezzel a latin-amerikai ország az utolsó pillanatban megúszta, hogy az IMF fizetésképtelenné nyilvánítsa.

A Gazdasági Versenyhivatal úgy ítélte meg, hogy a Kodak Ultra film televíziós reklámja fogyasztók megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adott, ezért egymillió forint bírság megfizetésére is kötelezte a vállalkozást.

A regisztrált munkanélküliek között a pályakezdők létszáma 8,1 százalékkal csökkent, a nem pályakezdőké viszont 5,4 százalékkal nőtt 2002. decemberében a november végi létszámhoz képest, így a munkaügyi központok évvégén 344 900 munkanélkülit tartottak nyilván.

Az elemzők eltalálták az amerikai ipari termelés decemberi változásának mértékét, ám az irányt illetően csúfos kudarcot vallottak. A kibocsátást az autóipar visszaeső teljesítménye húzta vissza: az újabb makroadat az amerikai gazdaság fellendüléséért aggódók táborát gyarapíthatja.

Ami a céghíreket és gyorsjelentéseket illeti: a Home Depot csökkentette forgalmi és nyereség-várakozását 2003-ra; a cég a bizonytalan gazdasági helyzetre, üzleteinek magas átalakítási, felújítási költségeire, valamint az új áruházak nyitási költségeire hivatkozott.

A világ legnagyobb autóalkatrész-gyártója, a Delphi negyedik negyedéves profitja meredeken megugrott, köszönhetően a General Motors által generált keresletnek és a kötségcsökkentő intézkedéseinek.

A General Electric a negyedik negyedévben az egy évvel korábbinál kisebb nyereségről számolt be, a profitot a viszontbiztosítási üzletág kényszerű tartaléknövelése apasztotta le.

A Microsoft a csütörtöki tőzsdezárás után közzétett gyorsjelentésénél bejelentette, hogy élete során első alkalommal osztalékot fizet részvényeseinek. Ezzel együtt a júniusban véget érő pénzügyi éve az elemzők várakozásánál is rosszabb lehet, a "pocsék" kereslet miatt. A világ első számú szoftvercége a december 31-én befejeződött második pénzügyi negyedév során 2,55 milliárd dollár nettó profitra tett szert, ami 47 centes nyereségnek felel meg részvényenként.

Az International Business Machines Corp. (IBM) sorban a hatodik negyedévét zárta profitcsökkenéssel, ám a bevételei nőttek, köszönhetően a PriceWaterhousecoopers Consulting megvásárlása után megugró számítástechnikai szolgáltatásokból származó jövedelmeknek. A társaság - mely egyaránt gyárt hardvert, szoftvert és ad tanácsot - a negyedik negyedévében 1,9 milliárd dollár nettó profitot halmozott fel, ami 1,11 dollár részvényenként, szemben a megelőző év hasonló időszakában elért 1,46 dolláros eredménnyel.

A Sun Microsystems csütörtök este fennállásának legnagyobb veszteségéről volt kénytelen számot adni, miután a beruházásai nyomán közel 2 milliárd dollárt könyvelt el kiadásként.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK