DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Visszacsúsztak a korábbi csúcsokról a vezető nyugat-európai részvényindexek: háromnegyed négykor a CAC-40 0,2, a DAX 0,4 százalékos pluszban volt, a FTSE-100 viszont 0,5 százalékkal gyengült. New Yorkban a Dow Jones és a S&P-500 0,2, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal erősödött negyed óra alatt. A BÉT mutatója 0,6 százalékkal emelkedve 7 840 ponton állt.
Kummer Krisztián, 2003. január 21. kedd, 15:46
Fotó:

A BÉT-en jegyzett blue chipek közül a Mol 55, az OTP pedig - vélhetően részben a UBS bevásárlásával kapcsolatos pletykák hatására - 30 forintos drágulást produkált. A Richter 90 forinttal hízott, a Matáv pedig stagnált.

A Magyar Rádió elvesztette azt a pert, amelyet az Élet és Irodalom ellen indított, ám a Magyar Hírlap ellen tegnap jogerősen sajtó-helyreigazítási pert nyert. Ami biztos: a rádió hallgatottsága csökkent, a polgári körök tavaly augusztusi tüntetésével kapcsolatos tájékoztatás pedig nem közérdekű közleményként hangzott el.

A kéthetes depotenderen a lejáró, 254 milliárd forinttal szemben 99 996 millió forintot fogadott el az MNB, a múlt csütörtöki döntésnek megfelelő, 6,5 százalékos kamat mellett. Megfigyelők szerint az MNB arra törekszik, hogy a spekulatív úton megteremtődött likviditási felesleg lehetőleg ne terhelje a rendszert, s konvertálódjon devizára.

Az új gázár-koncepcióval február elején áll a Tisztelt Ház elé az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja. Mint azt Podolák György, a frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője, a parlament gazdasági bizottságának alelnöke kedden budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az érvényben lévő törvény nem biztosítja a piaci verseny feltételeit az ágazatban.

Az OTP hivatalosan is cáfolta azt a mai sajtóértesülést, amely szerint a svájci UBS minél nagyobb OTP-részesedéshez akar jutni, s a felvásárlási törekvéseket jelzi. Mindössze arról van szó, hogy az alapvetően a svájci bankkonszolidációban érdekelt UBS befektetési bankja, a UBS Warburg régebben főként Londonban, OTP GDR-ekkel kereskedett, ám mostanában a BÉT-en is aktív.

A horvát Dioki petrolkémiai társaság lehet a Mol következő célpontja az INA után - írja a Világazdaság a CNI hírügynökségre hivatkozva. A Mol egyelőre nem kommentálta a hírt.

Közel 300 új gyógyszer került be a támogatott körbe, az eddig támogatott készítmények döntő többsége drágult, ám ha a betegek olcsóbb medicinákkal is beérik, mérsékelhető a lakossági terhek növekedése - derült ki az OEP sajtótájékoztatóján.

Léket kapott és elsüllyedt egy olajat szállító spanyol tankhajó a brit fennhatóság alá tartozó Gibraltár közelében, a dél-spanyolországi Algericas-öbölben. A tanker rakterében ezer tonna olaj van, s a hírek szerint a rakomány szerencsére nem ömlött a tengerbe, bár a hajtómű okozott némi olajszennyezést.

NATO-kompatibilis repülőgépeket vásárol a független Írország kormánya. A Sinn Fein szerint az üzlettel a kabinet kész lemondani függetlenségéről, és közelebb akar kerülni a NATO-hoz - írta az euro.hu.

Pfizer Inc. bejelentette, hogy 930 millió dollárért eladja Schick-Wilkinson Sword nevű részlegét a szintén amerikai Energizer Holdings Inc.-nek - adta hírül a Reuters. Az Energizer e lépéssel akar feljebb zárkózni a Duracell elemmárkát is birtokló Gillette-hez.

A kereskedelmi egyensúly fenntartása érdekében immár a dán Carlsberg sörgyártó is elbocsátásokat hajt végre. Az árbevétel 5 százalékát produkáló törökországi részlegből vélhetően 1 400 embert tesznek az utcára.

A La Manche alatti alagutat működtető angol-francia Eurotunnel Plc működési bevételei 2002-ben 2 százalékkal emelkedtek, és 897 millió eurót tettek ki.

Miközben a legnagyobb svájci bankot az OTP-vel boronálják össze a pletykák, a második helyezett, a Credit Suisse Group igencsak rossz évet zárt tavaly. A hitelintézet ugyanis történetének legnagyobb, 3,4 milliárd svájci frankos (2,48 milliárd dollár) veszteségét volt kénytelen elkönyvelni.

A Citigroup Inc. negyedik negyedévi nyeresége több, mint harmadával esett vissza éves összevetésben, jórészt az Enron-botrányhoz, illetve a félrevezető részvényértékelésekhez kötődő, összesen 1,55 milliárd dollárra rúgó rendkívüli tételek miatt. Az éves profit így is rekordot ért el.

A rendkívül széles termékskálával rendelkező 3M negyedik negyedéves profitja az egyharmadával ugrott meg az egy évvel korábbi eredményhez képest, mivel az eladások szerény növekedése mellett jócskán faragni tudott költségeiből.

A Ford Motor Co. mérsékelt nyereségnövekedést mutatott fel a negyedik negyedévben, s a profit némileg a várakozásokat is felülmúlta, ám ez nem az autógyártásnak köszönhető.

A Johnson & Johnson negyedik negyedéves profitja 30 százalékkal ugrott meg a Duragesic fájdalomcsillapító és a Remicade köszvénygyógyszer megnövekedett eladásainak köszönhetően. A társaság nettó nyeresége 1,4 milliárd, vagyis részvényenként 48 cent volt, szemben az egy évvel korábbi 1,1 milliárdos, azaz 36 centes eredménnyel.

Az Egyesült Államokban decemberben 1 835 000 ház építésében fogtak bele éves szintre átszámítva, ami 5 százalékos növekedés a novemberi értékhez és 15,9 százalékos emelkedés a 2001. decemberi adathoz képest. Utoljára 1986 közepén állt ilyen magas szinten a mutató. Az elemzők várakozásainak átlaga 1 678 000 millió volt.

A németországi ZEW kutatóintézetnek a gazdaságra vonatkozó előrejelzéseit mutató indexe hét hónap óta januárban először mutatott emelkedést. Az index - amelyet mintegy 300 elemző és intézményi befektető prognózisából alakítanak ki - januárban 13,4 ponttal 14 pontra ugrott.

Igencsak megnőtt az eurót ellenzők száma a brit cégvezetők körében, derült ki a MORI legfrissebb felméréséből, amit az euro.hu idézett. A legnagyobb cégek vezetői között 1997 óta először kerültek többségbe a fontpártiak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK