A vezető részvények közül a Mol 40, a Matáv 14, az OTP 8 forinttal drágul, a Richter viszont 210 forintos vesztésben volt a csütörtöki záráshoz képest. A korábbi éveknek megfelelően alakult az államháztartás helyzete az idén az első két hónapban - mondta Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. A középtávú makropálya (PEP) módosításaként is felfogható a PM januári gyorsjelentése. Az államháztartás hiánya 208,2 milliárd forint volt idén az első két hónapban, ez eléri év egészére előirányzott összeg 25 százaléka. Az osztrák OMV megvásárolta a rivális, szintén osztrák Avanti kúthálózatát Auszriában, Csehországban, Szlovákiában és Bulgáriában - jelentette a Reuters. A NAPI Online úgy tudja, a magyar Avanti-kutakat nem érinti az ügylet. Az Egyesült Államok folyó fizetési mérlege a negyedik negyedévben rekordnagyságú, 136,9 milliárd dolláros hiányt produkált, túlszárnyalva az elemzők várakozásai alapján számított 136,5 milliárd dolláros átlagot. Az év második hónapjában a várt 0,6 százalék, illetve a januári 1,6 százalék után havi összevetésben 1 százalékkal emelkedtek a termelői árak. Az élelmiszer- és energiaárakat nem számítva azonban 0,5 százalékos csökkenés következett be, vagyis a drágulást alapvetően a közel-keleti feszültség nyomán dráguló olaj, illetve a rendkívüli hideg miatt felszökő gázolajár ösztökélte. Tévesnek bizonyultak a korábbi hírek, Jean-Luc Lagardere nem halt meg, ám állapota valóban kritikus - jelentette a Reuters. Korábban a hírügynökség a francia űrtechnológiai, nehézipari és médiavállalat, a Lagardere SA 75 éves főnökének haláláról számolt be. Lemondott Tony Pedder, a Corus vezérigazgatója, miután felvásárlásai nyomán Európa második legnagyobb acélipari cége immár negyedik évét zárta veszteségekkel. A háborús félelmek közepette a Ford követi a General Motors példáját, s a második negyedévi termelését az egy évvel korábbihoz képest 17 százalékkal fogja vissza. Miközben amerikai hadihajókat csoportosítanak át a Vörös-tengerre a Földközi-tengerről, az ENSZ tagállamok többsége meg akarja várni az ENSZ fegyverzet-ellenőreinek jövő heti jelentését. Franciaország álláspontja változatlan. Lemondott tisztségéről a legnagyobb európai szoftvergyártó cég társ-vezérigazgatója. A német SAP alapítója, Hans Plattner a cég felügyelőbizottságába távozik. Februárban az EU-standardok szerint a francia fogyasztói árszínvonal havi összehasonlításban 0,7, éves szinten pedig 2,5 százalékkal nőtt. A vártnál nagyobb drágulásért a magasabb energiaárak mellett a rövidebb téli akciós szezon is felelős. Magyarországon tovább csökkent az Irak elleni háború magyarországi támogatottsága, ám érdekes fejlemény, hogy az EU-csatlakozást támogatók között több mint ötször annyian helyeselnének egy katonai beavatkozást, mint a belépést ellenzők táborában. Postán is el lehet juttatni a kismamák visszamenőleges jövedelempótlék-kérelmét a területi államháztartási hivatalokhoz, a papírok átadásához nincs szükség személyes jelenlétre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!