DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Jórészt felfelé tartanak a vezető nemzetközi részvényindexek: a Dow Jones és a Nasdaq 0,2, a Footsie 1,1 a DAX pedig 1,7 százalékkal van tegnapi záróértéke felett, miközben a CAC-40 immár 0,1 százalékos gyengülést mutat, az S&P-500 pedig stagnál. A BUX kissé mérsékelte veszteségeit, a BÉT indexe több mint egyharmad százalékos gyengüléssel 7160 pont alatt jár, a mutatót a blue chipek közül jóformán csak a 2,5 százalékkal dráguló Mol próbálja megtartani, hiszen a Matáv másfél, a Richter pedig közel 2 százalékkal gyengül, míg az OTP stagnálásra javított.
Ádám Viktor, 2001. november 16. péntek, 16:23
Fotó:

Az osztrák OMV olajipari konszern ügyvezető elnöke megerősítette, hogy cége továbbra is meg akarja szerezni a lengyel PKN Orlen eladásra kínált 17,58 százalékos részvénycsomagját, amelynek eladásáról a részvénytulajdonos Nafta Polska kizárólagos tárgyalásokat folytat a Mol Rt.-vel.
A magyar fizetőeszköz az árfolyamsáv erős oldalán, a centrumtól számított 8,78 százalékon zárt, ami 251,70-252,00 forintos euróárfolyamot jelentett. A forintot a zloty húzta le, lengyel fizetőeszköz esésének hátterében az állt, hogy a piac kamatcsökkentést vár a lengyel jegybanktól, más szakértők viszont úgy vélekedtek, hogy a kincstárügyi miniszter az idei privatizációs folyamat bizonytalanságára utalt, s ez okozta a gyengülést.
A forintpiacon 10,40-10,60 százalék között mozogtak az overnight kamatok, az állampapírpiaci hozamok vegyes, ám kismértékű elmozdulást mutattak.
Az APEH az áfa-visszatérítések kiutalási idejének lerövidítése érdekében kidolgozta annak az automatikus rendszernek az elveit, amely az adóvisszatérítést több éve adóügyi szempontból kifogástalanul működő vállalkozások részére meggyorsítja. A rendszer programozása folyamatban van, várhatóan már a 2001. október hónapra vonatkozó áfa-bevallásokra is működni fog.
Az elmúlt hónapban a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal csökkentek az egyesült államokbeli fogyasztói árak, miközben az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó magindex a prognosztizált stagnálás helyett 0,2 százalékkal nőtt.
Az amerikai ipari termelése októberben 1,1 százalékkal esett vissza, ami az 1982 januárjában mért 1,6 százalékos csökkenés óta a legnagyobb zuhanást jelenti, s ezzel 13 hónapja folyamatosan szűkül a kibocsátás.
A Philip Morris azt tervezi, hogy a latin altus - magas - szóból eredő Altria Group Inc.-re változtatja nevét. Ez egyrészt a csúcsra törő teljesítményt hivatott jelezni, másrészt az imázsváltás a cél, vagyis a fogyasztók fejében legalábbis háttérbe akarják szorítani a dohánycég-profilt.Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK