A múlt szerdán, még az 1,33-as szinteken járó euró/dollár keresztárfolyam pénteken már 1,30 alá is benézett,  és a hétfői napot is e szint közelében kezdte a devizapár. Délutánra azonban egy kicsit magára talált az euró, így az euró 1,308 emelkedett a nap végére. A forint árfolyama hétfőn együtt mozgott a legfontosabb devizapárral. Délelőtt gyengüléssel indította a napot és 292 fölé is gyengült az euróval szemben, a napi minimumát 292,5-nél érte el. Délutánra a dollár gynegülésével a forint is erőrekapott és 291 alá erősödött vissza az árfolyama. Fontosabb magyar adatok és események nem befolyásolták hétfőn a kereskedést. Kedden viszont már a decemberi
költségvetési egyenleg, a külker mérleg és az ipari termelés alakulása befolyással lehet a forintra, de a hét legfontosabb eseménye a devizapiac szempontjából a csütörtöki EKB kamatdöntő ülés lesz.

A másodlagos állampapírpiacon viszont egyértelmű hozamcsökkenés volt, egyedül a hat hónapos lejárat hozama stagnált. A 3 hónapos diszkontkincstárjegy 8 bázisponttal,  a 12 hónapos 5 bázisponttal kisebb átlagos hozam mellett kelt el. Az állampapíroknál 12-18 bázispont volt a visszaesés, így a hozamok 5,28 és 6,16 százalék között mozogtak.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!