Az energiaértékesítésből származó árbevétel mintegy 10 százalékkal nőtt az idei első hat hónapban a Délmagyarországi Áramszolgáltatónál-nál, ennek döntő része, mint mindig, most is a villamos energia eladásból származott, a hőértékesítés számai kevesebb mint 300 millió forintot tettek ki a 42,6 milliárd forintból. A bruttó fedezet szintjén azonban már koránt sem ilyen szép az eredmény, az itt elért 12,7 milliárd forint alig több mint 5 százalékos javulást jelent a bázisidőszakhoz képest. Az utóbbi elsősorban a jelentősen, 12 százalékkal megugró villamos energia-költségének volt köszönhető. A működéssel kapcsolatos kiadások viszont alig nőttek, a 10,4 milliárd forint mindössze félmilliárd forinttal magasabb a tavalyi számoknál. Jól sikerült sáfárkodni a pénzügyi eredménnyel is, ugyan itt még mindig mínuszos a társaság, de a kamatszint mérséklődésének köszönhetően 150 millió forinttal, 570 millióra mérséklődött a veszteség. Az adózás előtt elért 3,16 milliárd forintos profitot azonban ezúttal is mintegy félmilliárd forintos adó kifizetés mérsékelte, így az áramszolgáltatónál 2,64 milliárd forint maradt. A számok alapján a társaság jól tudta kezelni a február elsejétől érvényes új tarifaszabályozást, amely a villamos energia beszerzési árát 14 százalékkal, a végfelhasználói értékesítési árakat azonban csak 9 százalékkal emelte meg. (A cég a tarifaszabályozás miatt 400 millió forintos egyszeri kompenzációt is kapott.) Így a bruttó fedezet soron sok mindent nem lehetett tenni, hiszen az első félévben az elosztott energia mennyiség alig nőtt, az 1898 GWh csupán 1,2 százalékos többletet jelent. Az év hátralévő időszakára nézve kedvező, hogy a szabadkereskedelemmel foglalkozó D-Energia Kft. eddig jól teljesített, és a cég a hálózati veszteséget is tudta mérsékelni az év eddigi részében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!